03.10.2019.

12:08

Foto:

Planeta

DVA ZEMLJOTRESA U GRČKOJ, TRESLA SE PARALIJA! Evo zašto Grci strahuju od svakog potresa!

Epicentar zemljotresa bio je 30 kilometara jugoistočno od grada Rodosa na dubini od 17 kilometara.

Samo nekoliko minuta kasnije zemljotres jačine 3,7 Rihtera pogodio je Olimpsku oblast, a najviše ga je osetio grad Katerini koji se nalazi samo 5 kilometara od Paralije. Epicentar zemljotresa u Kateriniju bio je jugozapadno od grada na dubini od 13,9 kilometara.

Grčka je jedna od seizmički najaktivnijih zemalja na svetu. Srećom, većina zemljotresa ima epicentar u moru, te su blaži.

Međutim, kako uvek postoji potencijal za jače seizmičke aktivnosti poput one koja je pogodila Atinu 1999. godine, grčki graditelji s ovim na umu prave zgrade koje će biti sigurnije tokom zemljotresa.

Slični zemljotresi često pogađaju i obližnju Tursku i rezultiraju mnogo većom štetom i povredama, zbog blažih građevinskih pravila koja vladaju u ovoj zemlji. Razlog čestih zemljotresa je što se veći deo Krita, kopnene Grčke i ostrva nalaze u "kutiji" linije raseda koje vode u različitim pravcima.

Informer

Osim potencijalno mnogo zemljotresa, to je opasno i za još uvek aktivan vulkan Nisiros za koji stručnjaci smatraju da bi tek trebalo da doživi najveću erupciju do sada.

FOTOGRAFIJA KOJA JE ZBUNILA MNOGE! Do Beograda 555 kilometara i do Atine 555 kilometara! Svi se pitaju u gde je ovo mesto?!

Inače, antički Grci su za zemljotrese krivili boga mora Posejdona zato što su zemljotresi uvek dolazili s mora.

BONUS VIDEO:

Tagovi: