01.01.2020.

18:55 >> 21:34

Foto:

Planeta

NAROD NE ODUSTAJE! Pravoslavci u Crnoj Gori na ulicama traže pravdu, HILJADE GRAĐANA BERANA NA NOGAMA!

Iako je prvi dan Nove godine, to nije omelo narod Crne Gore da ustane u odbranu pravoslavnih svetinja. U Beranama je i danas počela litija od zgrade Opštine Berane do tri kilometra udaljenog manastira Đurđevi stupovi. Na hiljde građana je izašlo na protest i u Podgorici, Žabljaku, Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću.

Hiljade građana Podgorice okupilo se u i ispred Hrama Hristovog Vaskresenja na Molebanu povodom usvajanja sramnog zakona o slobodi veroispovesti. Od dana kada su počela protesna okupljanja, večeras je u Podgorici rekordan broj građana koji izražavaju protest protiv odluke Skupštine i Vlade Crne Gore.

Na području glavnog grada Crne Gore u toku je litija gradskim ulicama, trenutno se kolona vernika nalazi u blizini stadiona FK "Budućnost". Nema incidenata, na ulicama je prisutan veliki broj pripadnika Mup-a Crne Gore u civilu.

Među okupljenjim narodom ispred Hrama bilo je najviše omladine.

KO O ČEMU MILOGORCI O RUSIMA I SPC! Optužili Moskvu da meša u unutrašnje stvari članice NATO Crne Gore!

Nekoliko hiljada ljudi se večeras okupilo i krenulo u moleban za odbranu pravoslavnih svetinja. Ulicama Bara je odzvanjala pesma "Sini jarko sunce sa Kosova", a građani su uglas pevali.

Preko 12.000 Nikšićana okupilo se na litiji nakog se održava moleban u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Iguman manastira Piva Jeftimije kazao je hiljadama vernika sabranih na nikšićkom Trgu Slobode, da je vera pravoslavna živa, a da su Nikšićani posebno pozvani da je brane.

- Ovo je lep san jer smo zajedno, a ružan zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. Sabora o se kroz Nikšić, sa ikonama i mirisom tamjana - kazao je iguman Jeftimije.

Na večerašnjem molebanu i liturgiji na području Bijelog Polja učestvovao je i jedan broj pripadnika MUP Crne Gore, kao i carinskih službenika navedene države.

Prvi dan Nove godine i jaka hladnoća nisu omeli Pljevljake da se večeras, u rekordnom broju, ponovo okupe kako bi izrazili svoj protest protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.
Prema nekim procenama ispred crkve Svete Petke i na ulicama Pljevalja našlo se oko 10 000 ljudi.


Nakon Mlebana u crkvi Svete Petke ponovo je ulicama grada pod Golubinjom prošla litija koja se zaustavila ispred sedišta pljevaljske lokalne uprave gde je pročitano saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

U litiji je nekoliko hiljada građana Berana, sa čelnicima Opštine i partija koje čine vladajuću koaliciju u Beranama. Takođe su prisutni članovi porodica pripadnika Uprave policije i Vojske Crne Gore. Okupio najveći broj građana od početka protestnih šetnji.

Tagovi: