23.01.2020.

12:23

Foto:

Planeta

SVIMA KOJI NISU SRBI SMETA IME REPUBLIKA SRPSKA! Bošnjački član predsedištva se nalupao gluposti: TO IME JE DISKRIMINIRAJUĆE!

Na pitanje da li je inicijativa SDA o izmeni naziva Republika Srpska narušavanje Dejtonskog sporazuma, Džaferović je odgovorio pitanjem kako je to pokušaj?

- Zar je za vas povreda Dejtona ukoliko neko slobodno razmišlja kako bi stvari u BiH trebalo da izgledaju i ukoliko nudi jedan Dejtonom propisani pravni put da se dođe do tog rešenja. Zar je povreda Dejtona ukoliko SDA kaže mi mislimo da je ime RS diskriminirajuće i mi ćemo podneti Ustavnom sudu apelaciju da to proceni  -rekao je Džaferović.

SDA, kaže, ništa nije uradila.

- Videćemo kada. To nije bio spin. SDA je politička stranka koja ima svoje organe i koja će donositi odluke. Procenjivaćemo kada šta i kako. To je pitanje za organe SDA - rekao je Džaferović.

MILAČIĆ 'DEMOLIRAO' BRITANSKU AMBASADORKU! Je li to taj Vaš neokolonijalizam, ili odsustvo vaspitanja... MOŽETE SVE ŠTO HOĆETE, ALI NE I DOKLE HOĆETE!

Na direktno pitanje šta nana Fata (Orlović iz Konjević Polja) ima od toga hoće li se zvati Republika Srpska ili drugačije, Džaferović kaže:

- Naziv Republika Srpska za sve one koji nisu Srbi, pa i za nanu Fatu je sam po sebi diskriminišući. Kako možete da tvrdite da je jedan deo BiH, jedan entitet u kome treba da budu svi ravnopravni bez obzira na nacionalnost, versku pripadnost, a da u imenu imate naziv samo po jednom narodu. To jeste tako po Dejtonu dogovoreno, ali dogovorena je i Evropska konvencija o ljudskim pravima koja garantuje jednaka prava svima - kaže Džaferović.

SDA je, dodao je, kazala da će ići sa tom inicijativom da to ispita Ustavni sud i odmah smo napadnuti da rušimo Dejtonski mirovni sporazum.

- Mi ništa ne rušimo - samo koristimo mehanizme koji su propisani u Dejtonskom sporazumu. Ono što je zabranjeno po Dejtonu je atakovati suverenitet, teritorijalni integritet i na to nema niko pravo. Kako ćemo se dogovarati u budućnosti, to je stvar sudova - naveo je.

Tvrdi da se gleda na bilo šta da se dogodi u BiH i odmah se traži neki ekvivalent da se izjednači pa je tako izjednačena i ova inicijativa.

Tagovi: