06.02.2020.

18:12 >> 19:17

Foto:

Planeta

(FOTO/VIDEO) KAD SE BRANE SVETINJE, NIJE HLADNO NI NA -11 STEPENI! Digao se Žabljak, Nikšić, Mojkovac, Bijelo Polje i Berane! CRNA GORA NE ODUSTAJE!

Prva litija krenula je jutros iz Bijele kod Šavnika do Nikšića. Zatim iz Mojkovca, Bijelog Polja i Berana.

Informer

Veliki broj ljudi u Bijelom Polju se okupio ispred Crkve Svetog Petra i Pavla, odakle će krenuti u litiji do Crkve Svetog Nikole, koja se nalazi na drugom delu grada.

Informer

Berane su od početka litija, 27. decembra, bili najmasovniji u odbrani svetinja. Iz Plava prema Murinu je išla reka ljudi.

Na Žabljaku je večeras temperatura -11 stepeni, ali za njih zime nema, kada se brane svetinje. Masovno,mirno sa Durmitora su poručili – čuvat ćemo svetinje i braniti manastire.

Saobraćaj je zaustavljen u centru Pljevalja kako bi mogla da prođe kilometarska litija.

Informer

U ovom gradu, proporcionalno broju stanovnika, na litije izlazi najveći broj ljudi.

Informer

I dok se sever Crne Gore bori sa hladnoćom i mrazom, jug potresaju hladni i olujni vjetrovi. Međutim, građani Herceg Novog i večeras su saborno i dostojanstveno u litiji.

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održan je moleban za odbranu svetinja, a kasnije je gradskim ulicama održana litija sa omoforom i krstom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Na desetine hiljada građana okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja. 

Mitropolit Amfilohije se vratio sa Svete Gore i doneo blagoslov iz Hilandara i Vatopeda.

On je ocijenio da vlast nastavlja „mržnju među plemenima“ i „budi sjeme mržnje“, i to je nazvao zločinom protiv Crne Gore.

- Onima koji sebe poistovjećuju sa Crnom Gorom poručujem da oni nijesu Crna Gora, već je Crna Gora ovaj narod. Daj Bože da se ovo rođenje naroda dotakne i ovih na vlasti da se i oni preporode - kazao je Amfilohije.

Informer

U Kotoru se održava litija koju predvode – paroh kotorski Momo Krivokapić i rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović.

Tagovi: