08.02.2020.

10:45

Foto:

Planeta

DIREKTOR BIJELOPOLJSKE GIMNAZIJE POČEO PROGON ĐAKA KOJI IDU NA LITIJE! Pogledajte šta je okačio na oglasnu tablu, A ONDA SU SE JAVILI RODITELJI I OČITALI MU LEKCIJU!

U obaveštenju, istaknutom u školi, piše:

"Obaveštavam članove kolektiva naše škole koji vrše političko delovanje na učenike i iste zloupotrebljavaju za verska i politička okupljanja, protiv njh će se pokrenuti disciplinski postupak. Svakom učeniku koji posećuje iste skupove, napuštajući nastavu, biće upisani neopravdani izostanci, a profesorima neodržani časovi neće biti plaćeni. Odeljenjskom starešini koji ne postupi u skladu sa ovim oabaveštanjem biće oduzeto odeljensko starešinstvo."

Šokirani činjenicom, da škola pretećim stavom direktno utiče na osnovno ljudsko i građansko pravo, a to je sloboda veroispovesti, roditelji su "postavili direktora na svoje mesto":

"Dobili smo obaveštenje od naše dece da ste na oglasnoj tabli postavili jedno neprimereno upozorenje. Sadržaj vašeg upozorenja ne odgovara gimnazijskom obrazovanju, a po tonu podseća na albanski školski sistem u vreme Envera Hodže.

1. Ne slažemo se sa političkom manipulacijom dece, bez obzira da li u tome učestvuju pojedini profesori ili uprava škole. Ovim upozorenjem ste se stavili u ulogu ozbiljne političke manipulacije sa pretnjom sankcionisanja.

2. Podsećamo da škola postoji zbog đaka, a ne zbog uprave, pa vas molimo da svoju energiju usmerite u poboljšanju uslova u njoj i obrazovnog sistema i da u buduće ne vređate verska osećanja dece.

3. Svu odgovornost za pojedinačan izostanak dece sa nastave preuzimamo mi, njihovi roditelji, a časove ćete opravdavati onako kako vam kažemo. To je naša roditeljska dužnost i pravo.

4. Škola nije ideološka, a rukopis obaveštenja podseća na politički rukopis čiji izvor zbog pristojnosti nećemo navesti. Škola je čak i onih za koje mislite da su manje vredni, a zapravo je jedino njihova - đačka!"

Tagovi: