13.03.2020.

11:02

Foto:

Planeta

GNUSNE UVREDE MILOGORSKOG PISKARALA NA RAČUN SPC I LITIJA: Monahinje su tu iz najrazličitijih pobuda, Amfiolohije je vrač, manipulator i uzurpator!

One su, kazao je Špadijer, deo svake crkvene parade, što je gotovo nepoznato u crnogorskoj crkvenoj praksi.

Dalje u svom tekstu navodi da je najljući protivnik evropske Crne Gore i svakog njenog identiteta mitropolit Amfilohije.

„On je odlično prilagođen ovom vremenu. Znao je da vešto vesla kroz mutne političke vode, da trguje i koristi slabosti administracije. Pravio je saveze koji su mu donosili korist i osilio se do samovolje i ismejavanja vlasti. On je biznismen, prkosnik, pakosnik, uzurpator, manipulator i čovek bez iluzija“, ističe Špadijer.

Nastavljajući dalje sa besprizornim uvredama na račun mitropolita Amfilohija, Špadijer je kazao:

"Amfilohije je vrač koji režira velike masovke i nastoji od njih napraviti mitske scene, ali ipak postiže samo karnevalski efekat. On modernizuje stare i izmišlja nove crkvene rituale. U treningu je: Godinama je izvodio male litije i uvežbavao koreografiju šetnji od Hrama do Ribnice da bi pokazao da je na putu Nemanjića, pravio naoko bezazlene slave i šetnje po Crnoj Gori, izvršio desant na Rumiju, od porodične svetkovine nalaganja badnjaka napravio protestni oganj, uveo priredbu ronjenja krsta za Bogojavljenje, davao anticrnogorske izjave i odlikovanja".

Informer

Takođe, ovaj novinar se dotakao i litija koje su na ponos i divljenje celog pravoslavlja. Međutim, Špadijer ih negativno komentariše.

„Litije vode popovi sa ustaljenom ikonografijom i određenom maršrutom i, što bi rekao Dositej Obradović, zamajavaju kolonu praporcima i kandilima. Da se litija ne bi pretvorila u karneval treba obezbediti ozbiljnost. Tako nastaje gorljiva šutnja gomile sa povremenim navijačkim krikovima “Ne damo svetinje!”. Litije propagiraju njihovi navijači u Srbiji i Crnoj Gori. Predstavljaju ih kao duh naroda koji se buni protiv antisrpskog režima, a Amfilohija veličaju kao Mesiju. Svaki javni kritički stav ili neslaganje sa litijama dočekuje na nož inkvizicija koja goni jeretike“, navodi Špadijer.

Sve o događajima u Crnoj Gori čitajte OVDE.

Tagovi: