02.04.2020.

13:25

Foto:

Planeta

TEŠKA SITUACIJA U BiH! MEDIJI: Virus ušao u 6 bolnica, od korone oboleli i lekari, sestre, nemedicinsko osoblje!

Prema pisanju sarajevskog portala Klix, reč je o UKC Tuzla, UKC Banjaluka, KCUS SKB Mostar, bolnica u Doboju i Centar za srce BiH.

Ipak, od 5. marta, kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa u BiH do danas je zaraza ušla i u šest bolnica i u nekoliko domova zdravlja. Portal piše da je najpre sredinom marta virus "ušao" u mostarsku Univerzitetsku kliničku bolnicu.

Zbog nemara prilikom prijema pacijenta naknadno je potvrđeno da je medicinska sestra zaražena koronavirusom, što je kao posledicu imalo da određeni broj lekara i medicinskog osoblja mora u izolaciju. Potom je iz Republike Srpske saopšteno da je zaražen lekar u bolnici u Doboju, a zatim I lekar u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci. Danas je potvrđeno da je i jedna medicinska sestra u UKC pozitivna na koronavirus.

Saopšteno je da su svi ostali testirani i da su negativni.

Najveći broj lekara i zdravstvenih radnika zaražen je u Tuzli, i to u čak dve bolnice. Jedna je Centar za srce, gde je zaraženo devet osoba (lekari i medicinske sestre) i troje na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (dve doktorke i jedna medicinska sestra), koji su porodično povezani sa zaraženim u Centru za srce.

U ove dve zdravstvene ustanove u Tuzli do sada je testirano 110 osoba.

U najvećem kliničkom centru, KCUS u Sarajevu od juče do danas potvrđeno je da su zaražena četiri lekara s Klinike za gatsroenterohepatologiju.

Pored navedenih bolnica koronavirus je ušao i u neke domove zdravlja, gde su zaraženi nemedicinski radnici, piše portal. Tako je u goraždanskom domu zdravlja zaražen vozač, a u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, u objektu Vrazova, zaražene su dve osobe, nemedicinski kadar.

U Konjicu je glavni epidemilog u izolaciji s obzirom na to da joj je suprug zaražen koronavirusom, pa je prinuđena da radi od kuće.

Sve o koronavirusu čitajte OVDE.

BONUS VIDEO: