14.05.2020.

11:14

Foto:

Planeta

"ŠTA JEDNA PRAZNA, USIJANA GLAVA MOŽE DA URADI"! Kome u Crnoj Gori odgovara atmosfera TERORA I SUKOBA?!


Osim policije, vlast se nije oglašavala, nema političkih ocena.

Boris Raonić iz Građanske alijanse za podgoričke Vijesti kaže da ulazak u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji sa tenzijama, može da napravi veoma rizičinu atmosferu, u kojoj jedna, kako kaže, prazna i ostrašćena glava može da dovede do usijanja.

Komentarišući te događaje, Raonić, kao I njegov kolega iz Centra za građanske slobode Boris Marić, ne vide pravni osnov za pritvaranje sveštenika.

Marić smatra da je sve to deo predizborne kampanje koja može imati ozbiljne posledice.

Episkopu budimljansko-nikišćkom Joanikiju i još osmorici sveštenika određeno je policijsko zadržavanje do 72 sata zbog litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana.

Pritvor je određen i sveštenicima Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću. Sudija za istragu Osnovnog suda u Nikšiću odbio je juče žalbe advokata na određivanje pritvora, a sinoć su zbog toga organizovani protesti građana u nekoliko gradova.
 

Oni su se u Nikšiću i Beranama okupili ispred zgrade policije nakon čega su krenuli u protestnu šetnju, dok su u Pljevljima protestovali u centru grada.

Među više privedenih je i fotoreporter “Novosti”, kao i povređeni policajci u Pljevljima. U Tivtu je saslušan sveštenik Mijailo Backović, a u Bijelom Polju Darko Pejić i Siniša Janković.

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zatražio je juče da se sveštenici puste na slobodu i pozvao sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

Hapšenje sveštenika u Nikšiću izazvalo je visoke tenzije i oštre reakcije dela javnosti i opozicije, a u Andrijevici su građani u znak protesta nekoliko sati držali pod blokadom put Berane-Andrijevica-Plav.

Zbog hapšenja sveštenika juče je na zahtev poslanika DF-a na nekoliko sati prekinuto skupštinsko zasedanje.
 

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su planirali da pozovu pravoslavne vernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne pusti episkop budimljansko-nikšički Joanikije sa sveštenicima, ali da su odustali nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog saveta.

U međuvremenu, policija je saopštila da je podnela krivične prijave protiv poslanika DF-a Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zbog sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na otpor i poziva građanima da se okupe u što većem broju na litiji u Nikšiću 12. maja.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić rekao je za Vijesti da događaje u Nikšiću i Skupštini razume kao deo političke kampanje vlasti i dela opozicije za predstojeće izbore koja će ove godine, kako kaže, biti veoma teška.

Marić je objasnio da je određivanje pritvora poslednja mera jer se prisustvo osumnjičenih može obezbediti i na druge načine, navodeći da je hapšenje sveštenika u tom kontekstu potpuno nepotrebno.

Smatra i da je pravno sporan stav vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića koji je tražio poštovanje naredbi Nacionalnog koorodinacionog tela, a u pitanju su u stvari odluke koje je potpisalo Ministarstvo zdravlja.

Takođe je problematizovao podnošenje krivičnih prijava protiv poslanika, koje štiti funkcionalni imunitet kako ne bi snosili posledice za javno izgovorenu reč u parlamentu.

“Da je posledica tog poziva proizvela neku radnu štetu po društvo, to bi već bio drugačiji slučaj”, rekao je Marić.
 

Većina opozicionih partija juče je u saopštenjima osudila hapšenje sveštenika.

Demokrate su saopštile da se još jednom pokazalo da je Crna Gora, pod DPS-om, država selektivne pravde „koja je neuporedivo gora od nepravde, u kojoj se brutalno obračunava sa neistomišljenicima“.

Iz SNP-a su ocenili da je „ono što je režim sinoć demonstrirao u Nikšiću očigledna i već proglašena diktatura i poziv na sukobe sa narodom, crkvom i svojom tradicijom“.

Iz Demosa su rekli da vrh vladajuće stranke preko institucija koje kontrolišu, demonstracijom sile pokušava da ponizi crkvene ličnosti želeći da se pojača njen projekat podela i mržnje u Crnoj Gori.

Iz Radničke partije ocenili su da je vlast pokazala da je obračun sa crkvom političke prirode.

BONUS VIDEO:

Sve o događajima u Crnoj Gori posle hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva čitajte OVDE.