14.05.2020.

13:48

Foto:

Planeta

BRAT UHAPŠENOG VLADIKE JOANIKIJA UPOZORIO: Sledi još GORI SCENARIO, moguće su surove mere...

Mićović smatra da je došlo je do najgrubljeg vida pritiska državnih vlasti na budimljansko-nikšićku eparhiju i srpsku crkvu u Crnoj Gori i napominje da je grubost koja je ispoljena hapšenjem vladike Joanikija i sveštenika – nezapamćena.

„Kao da su to bili najteži kriminalci u Crnoj Gori, a ne sveštenici i vladike. Duhovno i psihološko stanje u Crnoj Gori je vrlo konfuzno. Narod je u šoku. Ovako nešto se nije desilo ni nakon komunističkog razaranja crkve i narodnog pamćenja“.

Mićović podseća da je njegovom bratu određen pritvor od 72 sata i da su odbijeni svi prigovori advokata, a, kako kaže, on očekuje još gore scenarije za vladiku i Crkvu, s  obzirom na to „kakav se pritisak, grubost, slepilo i drskost ispoljava prema narodu“.

„Kako su već nagoveštene neke mere iz državne vlasti, za kršenje propisanog ponašanja za vreme korone, to bi mogle da budu jako drastične i surove mere i kazne“, smatra Mićović i dodaje da ništa konkretno još nije poznato, ali da su takve sankcije moguće.

Mićović se nada da će se i crkva i vernici brzo oporaviti od ovih dešavanja:

„Apelujem na vlasti kao brat vladike Joanikija, koji nije ni mrava zgazio, a radio je i radi na prosvešćenju naroda i oporavku eparhije, da ne čine ovu demonsku poharu nad svojim narodom i svojim duhovnicima i sveštenicima. Za narod se nadam da će imati adekvatan odgovor i da će, na osnovi po kojoj su se održavale litije i još adekvatnijnim metodama i načinima, ispoljiti svoje raspoloženje i izvršiti pritisak na vlast“, izričit je sagovornik Sputnjika.

On napominje da je narod koji je iskazao podršku vladici rasteran najgrubljom silom – oklopnim vozilima i suzavcima.

 „Meni su pluća još puna tog suzavca, tog otrova. Kada se bore svim silama da zaštite narod od korone, oni mu sipaju otrov i u dušu i u pluća, u oči i u nerve. Takvo je stanje“, svedoči Mićović.

On smatra da je u narodu veliki bunt, ali napominje da treba naći pametan način da se to kanališe, jer, kako kaže, goloruk narod ne može protiv sile.

Mićović je najavio veliku konferenciju za štampu, u kojoj će učestvovati intelektualci i prestavnici najznačajnijih kulturnih institucija iz Crne Gore i sa srpskih prostora, putem koje će se čuti „reč naroda“.

Sve o događajima u Crnoj Gori posle hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva čitajte OVDE.

BONUS VIDEO: