27.05.2020.

09:20

Foto:

Planeta

ZLOČIN BEZ KAZNE! 16 godina od ubistva Duška Jovanovića!

U noći između 27. i 28. maja 2004. godine, dok je ulazio u svoj automobil poslije zaključenja broja „Dana“, na Jovanovića je iz „kalašnjikova“ ispaljeno više hitaca.

Jovanović je posle nekoliko časova preminuo, a nadležni državni organi za 16 godina uhapsili su i osudili samo Podgoričanina Damira Mandića za saučesništvo u ubistvu.

Propusti policije u istrazi u noći ubistva ukazuju na činjenicu da su ubice, odnosno nalogodavci, imali logističku podršku od nekoga iz policijskih struktura i da im je omogućeno da pobegnu i prikriju tragove.

U samoj noći ubistva, od strane nadležnih organa, izostala je blagovremena blokada grada, čime je omogućeno vozilima, koja su u tom zločinu učestvovala, da se nesmetano udalje i uklone tragove zločina. Uporedo sa tim, u prvim satima nakon zločina, među pripadnicima policije na terenu, putem službene motorole, potraživalo se jedno vozilo, a zatim je naredba  promenjena i potraživalo se drugo vozilo, čime se opet omogućilo ključnom vozilu izuzimanje iz procesa istrage.

Umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen vlasnik i urednik opozicionog dnevnog lista “Dan” Duško Jovanović, razlog je što do danas do kraja nije rasvetljen slučaj njegovog ubistva, odnosno nisu privedeni pravdi direktni počinilac i nalogodavac. Ovo je deo objašnjenja prvog čoveka crnogorske policije Veselina Veljovića koji je naglasio da propusti nisu rezultat opstrukcije i svesne namere istražitelja.

Ubistvo Jovanovića je jedno od brojnih nerasvijetljenih u Crnoj Gori, koja su, uz korupciju, organizovani kriminal i fizičke nasrtaje na predstavnike medija, predstavljaju ogledalo aktuelnog crnogorskog režima.

Nerasvetljeno ubistvo glavnog urednika „Dana“ ne daje dobru preporuku crnogorskoj policiji i tužilaštvu, iako u ovim institucijama tvrde da slučaj još – nije zatvoren.

Godišnjica nerasvetljenog ubistva još jednom je podsetila na ružan imidž Crne Gore i česte ocene u raznim izveštajima i medijima, kako se zapravo radi o „mafijaškoj državi“ gde sprega mafije i visokih državnih funkcionera drži vezane ruke institucijama.

BONUS VIDEO: