19.08.2020.

14:11

Foto:

Planeta

HRVATSKA GURNUTA U NAJDUBLJU KRIZU U ISTORIJI! Alarmantno saopštenje stručnjaka Hrvatske narodne banke!


To proizlazi iz ocena stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB), koji su u novom broju publikacije Finansijska stabilnost analizirali uticaj korona krize na hrvatsku privredu.

Prema njihovim procenama, Hrvatsku u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 9,7 odsto, što će biti, kako ističu, najveće smanjenje privredne aktivnosti od osamostaljenja Hrvatske, prenosi portal Index.

Kako je navedeno, snažan udarac pretrpeće kako robni izvoz i turizam, tako i investicije preduzeća i potrošnja u domaćinstvima, kao i tržište rada.

Kada je reč o ostatku godine, i u Hrvatskoj će sve zavisiti od situacije sa korona virusom i od toga da li će biti pronađen lek i vakcina.

U HNB-u upozoravaju da bi eventualni novi talas epidemije u drugom delu godine verovatno doveo do uvođenja novih mera ograničavanja poslovanja, iako bi one najverovatnije bile blaže od onih koje su bile uvedene proletos.

Takođe, upozoravaju da bi se nastavak otežanog kretanja preko granica nepovoljno odrazio na privredna kretanja u Hrvatskoj.

"I bez ponovnog uvođenja karantina, nastavak i eventualno pojačavanje pandemije doveli bi do neizvesnosti i straha, a oporavak privredne aktivnosti dodatno bi bio odložen, što bi moglo smanjiti i potencijalni rast u srednjem roku i osetno produžiti povratak privredne aktivnosti u Hrvatskoj na nivo koji je imala pre pandemije", poručuju iz HNB.