17.09.2020.

14:43 >> 15:13

Foto:

Planeta

(VIDEO) DODIK POKREĆE PITANJE VITALNOG INTERESA ZBOG KOSOVA: Nema priznanja, skupština Republike Srpske će to potvrditi!

Dodik je potvrdio da na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije usvojen predlog odluke o priznanju  BiH samoproglašenog Kosova jer je on bio protiv toga. 

On je najavio je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na predlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova i da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske. 

Dodik je potvrdio i da je odbijen njegov zahtev za izmeštanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. On smatra da je važno da ambasada bude premeštena.

- To je važno jer je to dokaz prijateljstva prema BiH i prema Srbiji, Izraelu, i smatram da treba podržati napore da odredi sedište i da se to poštuje - istakao je Dodik.

On je podsetio da su druga dva člana Predsedništva BiH bila protiv tog predloga.

- O dnevnom redu se ne glasa, nego se to prihvata. Šefik Džaferović i Željko Komšić su glasali protiv, ja sam bio za. Videćemo sta će biti sa sudbinom ovog predloga i kako će se to kretati - naveo je Dodik.

Takođe, nije usvojena ni odluka o pristupanju BiH inicijativi Mali Šengen, ali je Predsedništvo pozdravilo inicijativu, a Komšić je rekao da je zatraženo mišljenje Saveta ministara o tome.

Podsetimo, i predsedavajući Predsedništva BiH Šafik Džaferović, iz reda bošnjačkog naroda, izjavio da je da je to telo pozdravilo "mini Šengen" inicijativu, s tim da je Savet ministara zadužen da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima sa EU i u regionu.
 

Informer

Džaferović je kazao da analiza treba da pokaže šta to znači za BiH, koje su štete, koristi i, kako je rekao, eventualne opasnosti.

"Ta analiza će biti dostavljena u roku od 30 dana od danas. Gospodin Dodik je predlagao da već danas pristupimo ''mini Šengenu'', ali to nismo usvojili već smo zatražili kompletnu analizu i to je na kraju jednoglasna odluka sva tri člana Predsedništva BiH", kazao je predsedavajući, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodik je dodao da je razgovarano i o pandemiji virusa korona, navodeći da je BiH ušla u globalni proces nabavke vakcine. Jedna od tema, dodao je, bila je i migrantska kriza, ističući da će biti angažovan dodatni broj pripadnika Granicne policije u cilju sprečavanja ilegalnih migracija. Razgovarano je i o pandemiji virusa korona, navodeći da je BiH ušla u globalni proces nabavke vakcine.