19.09.2020.

14:05

Foto:

Planeta

EU ODUVALA BUGARE, TO ŠTO IMAJU S MAKEDONCIMA NEK REŠE SAMI, SOFIJA NE MOŽE DA UCENJUJE SKOPLJE NA RAČUN EU! Ambasadorka Nemačke razvejala sumnje: Spor dve zemlje da se rešava bilateralno!


Holnštajn je u intervjuu za RSE rekla da je od suštinskog interesa za Bugarsku da ne blokira proces proširenja unije na Zapadni Balkan.

U memorandumu koji je poslala Sofija zemljama članicama EU, bugarske vlasti traže podršku za svoje pozicije, kao i da bilaterni sporazum sa Severnom Makedonijom bude deo pregovaračkog okvira za učlanjenje te zemlje u EU i da bude deo poglavlja 35.

Makedonski zamenik premijera zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov poručio je da je nemoguće da se uopšte pregovara o makedonskom jeziku.


"U memorandumu, kao i ranije, Bugarska insistira da je makedonski jezik dijalekt bugarskog jezika i zahteva da se on posebno obeleži u svim dokumentima EU. Makedonski jezik je naše pitanje i ne treba da bude pitanje priznanja od bilo koje druge zemlje. Ne u Evropi u 21. veku. Prijateljstvo mora da se zasniva na priznanju prava na samoopredeljenje današnjih generacija, ali takođe i heroja iz prošlosti koji su važni i za Bugarsku i za nas", rekao je Dimitrov, prenosi portal Plusinfo.

On je dodao da nije moguće neko da osporava pravo na samoopredeljenje i samoizražavanje.

"Pravo da se izražavate na svom jeziku znači pravo na samoopredeljenje. Makedonski jezik je u centru toga što smo mi. On je kamen-temeljac našeg identiteta", naglasio je Dimitrov.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani takođe je rekao da je crvena linija te zemlje da se ne može razgovarati o identitetskim pitanjima.

"Imamo tačno utvrđen cilj i strategiju šta želimo da postignemo i po koju cenu želimo to. Cilj nam je postizanje konsenzusa u odnosu na tekst o pregovaračkom okviru i to najkasnije do decembra ove godine kako bi se održala prva međuvladina konferencija. Ali crvena linija nam je da ne može da se razgovara o identitetskim antributima, ali mora da se nastave sve obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljstvu koji imamo sa Bugarskom”, poručio je Osmani.

S druge strane, bugarski evroposlanik Andrej Kovačev ističe da Severna Makedonija i Bugarska treba da idu zajedno na evropskom putu, ali da prvo treba da se rasčisti sa komunističkom prošlošću.

"Nažalost Makedonija ostaje jedina zemlja koja zasniva svoju državnost na ASNOM i na komunističkoj diktaturi. To je veoma teško pitanje povezano sa Jugoslavijom, sa Titom, sa Koliševskim, sa komunizmom, i to je nažalost jedina zemlja u NATO i EU gde je komunizam osnova", tvrdi Kovačev.

U memorandumu se navodi da su Makedonci projekat bivšeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, da je makedonski jezik norma bugarskog jezika, te da on nije postojao do 2. avgusta 1944.