17.11.2020.

13:26

Foto:

Planeta

NIJE SPREČAVAO UBISTVA SRPSKIH CIVILA, PO NJEGOVOM NAREĐENJU PORODICA MUČKI UBIJENA PA BAČENA U JAMU! Evo ko je bio Tomislav Merčep! (VIDEO)

Županijski sud u Zagrebu doneo je 2016. godine skandaloznu presudu Tomislavu Merčepu, bivšem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, od samo pet i po godina zatvora za zločine nad srpskim stanovništvom u Pakračkoj poljani.

Predsednik sudskog veća Zdravko Majerović u obrazloženju presude rekao je da je Tomislav Merčep kriv što nije sprečio zločine koje su počinili borci koje je on kontrolisao. Ćutanjem je, kako je rekao sudija, dao prećutnu saglasnost da se zločini izvrše.

Skandalozna je odluka što je Merčepu optužnica ublažena, pa je umesto početne, da je komandovao činjenje zločina, zamenjena drugom, po kojoj se teretio samo da nije ništa učinio da spreči zlodela u Pakračkoj poljani i Zagrebačkom velesajmu.

Međutim, odlučujući o žalbi državnog tužilaštva 2017. godine, sud je povećao kaznu Merčepu na 7 godina zatvora.

Miroslav Merčep je u zatvor Remetinac odveden nakon izricanja presude 12. maja 2016. godine, i tamo mu je dostavljena odluka o produženju.

On je bio pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao "merčepovci" nije sprečio ratne zločine nad srpskim civilima.

Prema presudi "Merčepovci" su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep je tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovedao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove grupe hrvatska javnost doznala je još početkom 1992. kad je uhapšena grupa koja je likvidirala zagrebačku porodicu Zec, a privedeni su tada u istrazi progovorili ne samo o ubistvu te zagrebačke porodice, već i o nizu drugih odvođenja i likvidacija koje su počinili na Pakračkoj poljani.

Merčep je 10. novembra prebačen u bolnicu u Dugu Resu u teškom stanju, a pre toga lečio se na KBC-u Rebro.