21.11.2020.

08:57

Foto:

Planeta

KATAKLIZMA U CRNOJ GORI! More odnelo pesak površine 60 fudbalskih terena!

Preciznije, od 1972. do danas nestala je površina plaže koju bi moglo da zauzme 60 prosečnih fudbalskih stadiona, što je epilog intenzivnih erozivnih procesa i smanjenog prirodnog hranjenja plaža, pokazuju istraživanja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, piše Pobjeda.

Sektor za hidrografiju, okeanografiju i seizmologiju je učestvovao u izradi Studije očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani, koju radi Sava Petković iz Beograda i koja bi trebalo da bude usvojena do kraja godine.

Ovom studijom predviđene su mere kako bi plaže Ade Bojane spasene od erozije i vraćene u pređašnje stanje, prenosi portal CdM.

Podsetimo, desetine ljudi, vlasnika objekata na Adi Bojani, početkom novembra okupile su se sa transparentima "Ne damo plažu" i "Gasite mašinu" tražeći da mašina koja vadi pesak iz desnog rukavca reke Bojane prestane da radi.

Saša Čapunović, jedan od osnivača Udruženja vlasnika objekata Ada Bojana i organizator protesta, objašnjava zašto članovi ovog udruženja smatraju da iskopavanja peska iz rukavca štete ekosistemu i govori o tome kako se priroda na Adi Bojani menja u poslednjih nekoliko godina.

Nadležni su 2018. započeli iskopavanje peska iz desnog rukavca reke Bojane - ovaj rukavac bio je gotovo potpuno zapušen - umesto dvadeset odsto, kolika bi protočnost trebala da bude, pre tri godine iznosila je tri odsto.