27.11.2020.

10:46

Foto:

Planeta

CELA HRVATSKA PROTIV NOVIH STROGIH MERA PLENKOVIĆEVE VLADE, najavljeni PROTESTI I BLOKADE!

Reagovalo je Udruženje hrvatskih ugostitelja, ali i vlasnici teretana, kladionica, predstavnici crkve, pa i naučnici.

Predstavnici udruženja ugostitelja saopštili su da očekuju od vlade da im nadoknadi gubitke koje će imati tokom zatvaranja, jer najnovije mere predviđaju zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, osim hotela i kampova.

Smatraju da bi, osim nadoknade, trebalo da budu oslobođeni svih obaveza za najam, režije i poreze tokom zatvaranja. Upozorili su i da će im se, ako vladine mere "dotuku" sektor ugostiteljstva, dogoditi ista situacija koju su pretrpeli trgovački lanci.

Uz zatvaranje kafića i restorana, teretana i kladionica zabranjuju se i adventi. Crkve istovremeno ostaju otvorene, propisano im je ograničenje broja ljudi i preporuka da se mise održavaju putem TV-a i radija.

O novim merama na Fejsbuku oglasio i čuveni hrvatski naučnik Goran Lauc.

"Dva jako opsežna istraživanja pokazala su da uvođenje formalnih strogih mera ima vrlo limitirane učinke. Na orimer, lokdaun umanjuje brzinu širenja epidemije za oko 10%. Ovakav parcijalni kao kod nas za još manje...", ocenio je Lauc.

Šef udruženja Glas preduzetnika Hrvoje Bujas najavio je čak i blokade i proteste.

"Uvek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija preduzetnika, ali i jednog dela privatnih preduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitnes-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni da izađemo i napravimo blokadu i proteste koji moraju da pokažu da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani", poručuje Bujas. 

I Istarska županija se pobunila protiv zatvaranja kafića i restorana i zatražila od Nacionalnog štaba izuzeće od tog dela novih, strožih mera, a ličko-senjski župan Darko Milinović predložio je "tačkaste mere", ondono da intenzitet zatvarnja bude u skladu sa situacijom na terenu.

Šef Nacionalnog udruženja ugostitelja Marin Medak upozorio je ne samo na gubitke od čak 4 milijarde kuna, što je više od 53 miliona evra, već i na iseljavanje ljudi, što je, inače, jedan od gorućih problema u Hrvatskoj.

Istarski župan Fabricio Radin traži od Plenkovića da odloži mere za ugostitelje za osam dana, a da se za to vreme prati situacija i, ako bude potrebno, na vreme reaguje kao i do sada.

U isto vreme, ekomomski stručnjak Vuk Vuković upozorio je da će se Hrvatska zbog novh mera zatvaranja suočiti sa novim rastom nezaposlenosti, posebno ako dođe do trajnog zatvaranja lokala.

- U tom slučaju ni vladina pomoć za očuvanje radnih mesta neće koristiti jer ih oni koji će prestati da posluju više neće moći da je dobijaju - ističe Vuković.