24.12.2020.

12:15

Foto:

Planeta

AKO NE OPSTANE BOSNA, NEĆE NI EU! Dramatično upozorenje kardinala Vinka Puljića!

U intervjuu za zagrebački Večernji list Puljić je rekao da ko god ne poštuje tu različitost identiteta u BiH taj sprema novi sukob.

"Ne mogu da razumem taj stil ''guranja'' građanske države, a tako se žestoko bore za svoj identitet", istaknuo je Puljić.

Dodaje da Hrvati u BiH ne mogu očekivati da će se neko drugi zauzeti za njih, ako sami ne znaju šta hoće. Smatra i da su se Hrvati u BiH kasno setili da neke stvari treba rešavati, a sada su, primećuje, nastale i lokalne i međunarodne igre oko hrvatskog pitanja u toj državi.

"Ne možemo ovu državu izjednačiti s jednim identitetom, koji se nameće kao vladajući. Struktura države sa svojim zakonima treba da štiti svaku osobu i svaki identitet. Jadna je država koja ne voli svoj narod ili ga negira", rekao je Puljić u božićnjem intervjuu za Večernji.

Normalno je, ističe, da Crkva promoviše zajedništvo i uvezivanje snaga.

"Ali ulazak u EU nije bezuslovan. Ne smemo izgubiti svoj identitet niti baštinu vere i morala jer su plaćeni preskupo, s toliko prolivene krvi, znoja i suza. Ne znači da na sve što dođe iz EU mi moramo klimati glavom, nego, ako postoji demokratija, treba čuti i glas i stav malih. Globalizacija nas ne sme progutati", poručio je, između ostalog, kardinal Puljić, koji je i nadbiskup Vrhbosanski.