30.12.2020.

07:45

Foto:

Planeta

APOKALIPTIČNE SCENE U SELU GDE ŽIVE SRBI Tu su našli petoro mrtvih, nijedna kuća nije ostala čitava: Prvo su izvukli mrtvog oca, pa sina...

Već na samome ulazu u Majsku Poljanu jasno je da je upravo ovo mesto najviše pogođeno potresom.

U mestu od samo 195 stanovnika potvrđeno je petoro mrtvih, a kako prenosi reporter "Slobodne Dalmacije", gde god okrenete glavu, prizori su apokaliptični, ravni hororu.

Horor scene

Ulazimo u selo, nema kuće koja nije prilično oštećena - zidovi popucali, odvojili se jedni od drugih, krovovi se urušili, popadali balkoni, a i one kuće na kojima se to spolja tako ne čini, iznutra su - raspolovljene.

Veliki je broj kuća kompletno sravnjen sa zemljom.

- Nemamo vam šta reći, sve će biti jasno ako samo slikate kuće - govore očajni meštani koji su nas dočekali na ulazu u selo. Pokazuju na nekadašnji seoski dom, zgradu u kojoj su nekad bili prodavnica i pošta. Ta je nekad zgrada sada tek gomila građevinskog materijala.

Informer

Otac i sin izvučeni su mrtvi ispod ruševina

- Srećom, u njoj nije niko živeo. Juče, nakon prvog potresa, sve je bilo u redu, bilo je tek manjih oštećenja na kućama. Mi smo, recimo, svoj krov već bili uspeli da popravimo, sve je bilo u redu. Iako, doduše, celu noć od straha nismo spavali. A onda nas je u podne iznenadio nov potres, koji je uništio sve - priča gospođa, dodajući da ne zna gde će noćas spavati s obzirom na to da u njihov dom nipošto nije sigurno ulaziti.

Prva žrtva bio je 20-godišnji mladić koji je pronađen mrtav u jednoj od  urušenih kuća. Dve su osobe, pričaju nam, izvučene žive, a za nekoliko njih se traga.

Petoro mrtvih

Na bregu na Majskoj Poljani, u blizini nekadašnje Hipove fabrike su dva bagera koja pokušavaju da raščiste šut, glomazni i sitni nameštaja, a ispod njih pokušavaju naći unesrećenog. Okupili su se komšije, porodica, kumovi, Crveni krst, a tu je i policija.

U kući su bili otac i sin, policajac koji je tamo potvrđuje nam da su oca našli mrtvog, a nakon otprilike pola sata kopanja bagerom pronađeno je i telo sina, mladića. Svi su slomljeni, u strahu, panici, plaču. Dok je ova akcija još bila u toku HGSS s psima je otišao i u drugu kuću koja je udaljena nešto manje od kilometra, a koja je također kompletno urušena, i u njoj su nađene dve žrtve.