13.01.2021.

16:53

Foto:

Planeta

ĐUKANOVIĆ PORUČIO VLADI: Neću potpisati ni predlog za razrešenje načelnika generalštaba

Đukanović navodi da je iz Ministarstva odbrane dobio Predlog odluke za razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića.

Istovremeno dostavljen mu je, kako kaže, i primerak Predloga o razrešenju i prestanku službe general-majora Rajka Pešića.

„Oba akta su potpisana od strane dvojice članova Saveta za odbranu i bezbednost, gospodina Alekse Bečića, predsednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsednika Vlade Crne Gore. Takođe, iz medija sam saznao da je ove Predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića“, navodi Đukanović.

Podseća da je Odluka o postavljenju i razrešenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Saveta za odbranu i bezbednost. Savet za odbranu i bezbednost, kako dodaje Đukanović, odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

„U radu Saveta postoji i praksa da Savet između održavanja sednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savet za odbranu i bezbednost o izboru i razrešenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Saveta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put“, naveo je Đukanović.

Veruje da je eventualna promena čelnog čoveka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori.

„Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu“, navodi Đukanović.

Prvi pravni propust, kako dodaje, je kršenje odredaba Zakona o vojsci.