17.02.2021.

15:58

Foto:

Planeta

U SRCU STAROG GRADA U SPLITU, 84 GODINE STOJE ZIDINE PRAVOSLAVNOG HRAMA BEZ ZVONIKA I KUPOLE! Hrvati poručuju: Ne želimo da SPC izbije na Jadran!

Kada biste angažovali domaćeg, što bi u Splitu rekli "fetivog", turističkog vodiča, da vas provede rivom, poveo bi vas najlepšom ulicom starog grada, Marmontovom. Baš iz te najlepše ulice u jezgru starog grada kada skrenete na peškariju, najpoznatiju ribarnicu u Splitu, došli biste pravo pred staru, elegantnu kamenu kuću o kojoj taj isti vodič ne bi znao ili ne bi hteo da ispriča priču koja bi vas ostavila u šoku.

Masivna drvena vrata kriju priču koja prosto deluje nestvarno i za ona davna vremena, a kamoli za 21. vek. U nedrima starog grada, čuvene Dioklecijanove palate krije se srpska pravoslavna crkva, čija je izgradnja počela 1937. godine i do današnjeg dana još nije završena.

Informer

Nezavršeni hram u Splitu

Pre Drugog svetskog rata, podignuti su zidovi od osam metara i posle više od 80 godina hram još uvek nema kupolu.

Smenjivale su se razne države i vlasti, ali hram Svetoga Save stoji nedovršen, ne može da podigne svoj zvonik, jer lokalnom stanovništvu smeta kupola koja bi trebalo da bude izgrađena u neovizantijskom stilu.

Informer

Stari grad Split

Hrvatski mediji se zgražavaju pri samoj pomisli da pravoslavni hram bude završen, iz prosto neverovatnih razloga.

- Srpska pravoslavna crkva je institucionalnim nasiljem dinastije Karađorđević došla do zemljišta na kom želi izgraditi hram Svetog Save u strogom središtu starog gradskog jezgra, gde bi se na već podignute zidove hrama, visoke 8 metara, izgrađene 1938, trebao podići krov i kupola u prepoznatljivom neovizantijskom stilu, zamišljeni kao izvorna kopija beogradskog hrama Svetog Save... Eventualnim završetkom ovog projekta stavila bi se tačka na "i" stogodišnjem planu SPC da izbije na Jadran, a prvi prizor putnicima koji bi morem dolazili u splitsku luku bio bi upravo - pravoslavni hram! - pisao je svojevremeno 7dnevno.hr

Informer

Nezavršeni hram u Splitu
Ne žele građevinu koja podseća na hram svetog Save

Srpsku crkvu na splitskoj rivi, projektovao je Aleksandar Deroko, koautor hrama Svetog Save na Vračaru, što Hrvatima posebno smeta, jer zašto bi u Splitu postojalo nešto što imalo podseća na Beograd.

Kada bi hiljade turista koji iz čitavog sveta pohode na najveće tehno partije u Splitu, saznali makar deo istine o gradu koji ima svoja dva lica, drugim očima bi ga posmatrali i pitanje je da li bi uopšte i dolazili u državu koja svoje građane tretira kao vanbračnu decu, krije, ponižava i čini sve da deluje kao da ne postoje.

Komšijske građevine drugih konfesija, jevrejske i islamske, nisu bile takve sudbine i nisu tretirane od domicilne i dominantne rimokatoličke zajednice na takav način. One su u svojoj punoj funkciji i lepoti, na radost i divljenje svima, samo srpska crkva predstavlja pretnju čak i u ovakvom stanju onima koji bi da sakriju njeno postojanje.

Informer

Vernici u nezavršenom hramu

Srbi u Splitu nestaju

Istraživanje je pokazalo da se udio srpske populacije u Splitu sveo sa 4,48%, koliko je iznosio 1991., na 1,69% 2001. godine, odnosno, Split je ostao bez 5.526 građana srpske narodnosne pripadnosti

Hajduk iz Splita su osnovali Srbi

Hrvatima ne smeta samo pravoslavni hram, smeta im sve što je ima veze sa Srbima, i trude se da svim srpskim korenima u Dalmaciji zatru trag, pa tako uporno kriju činjenicu da su upravo Srbi osnivači fudbalskog kluba Hajduk.

Samo ime kluba "Hajduk" dosta govori o poreklu. Naime, hajduci po Dalmaciji i Istri bili su poznati Srbi koji se pominju i u narodnim srpskim knjigama.

Fudbalski klub Hajduk iz Splita osnovali su Srbi iz Dalmacije! Ta istorijska činjenica svesno je zataškavana i menjana tokom 102 godine koliko postoji klub. Kada su Splićani slavili sto godina od osnivanja svog fudbalskog kluba Hajduk namerno su od javnosti sakrili činjenicu da su ovaj tim osnovali Srbi.

Informer

Prećutkuju da su osnivači Hajduka Srbi

"Bile" su 1911. godine osnovali braća Fabijan i Luka Kaliterna, Lucijan Stela, Vjekoslav Ivanišević, Ivan Šakić. Pre Drugog svetskog rata sve Kaliterne su bili Srbi, Lucijan Stela je bio Srbin rimokatolik, dok su Šakići i Ivaniševići pre rata bili Srbi, neki rimokatolici, a neki pravoslavci, prenosi blog portal Hajduksrbija.

O srpskom poreklu braće Kaliterna postoje dokazi u knjigama Austrougarske, gde piše da su oba brata hapšena zbog srbofilije i širenja velikosrpske propagande tokom Prvog svetskog rata.

Ono što se potpuno prećutkuje jeste činjenica da su u osnivanju Hajduka učestvovali i studenti srpske nacionalnosti koji su u tom periodu studirali u Beču i Pragu. Među njima su Blažo Primorac, Borislav Primorac, Đorđe Matavulj, Nikola Matanović, Pavle Janković, Filip Radović, Filip Janković, Jovan Divac, Novica Davnić, Branko Vuković.