25.02.2021.

14:33

Foto:

Planeta

SKANDAL U PODGORICI! Trudnicama dali POGREŠAN LEK!

Direktor ove ustanove Danilo Jokić na konferenciji za medije kazao je da je najvažnije da se trudnice osećaju dobro i da nije bilo posledica, ali da to ne umanjuje krivicu onoga ko je napravio profesionalni propust, prenose podgoričke "Vijesti".

Javno se izvinio pacijentkinjama i njihovim porodicama i poručio da će se uvesti red u ovoj ustanovi, te da povlašćenih neće i ne može biti.

Jokić je pojasnio da su kolege odmah po davanju leka brzo shvatile grešku koja se desila, kontaktirale toksikologa u Kliničkom centru Crne Gore, gastroenterologe, ginekologe i perinatologe i zajednički je doneta odluka da se pacijentkinje upute u najveću zdravstvenu ustanovu i opserviraju na odeljenju ginekologije.

Kazao je da su trudnice otpuštene na kućnu opservaciju. Dodao se čuo sa dve pacijentkinje koje se trenutno dobro osećaju i potpuno su stabilno, dok sa jednom nisu uspeli da stupe u kontakt putem telefona.

Informer

Jokić je pojasnio da je nakon iscrpnog prikupljanja informacija o svemu obavestio ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović.

- Mora se snositi odgovornost. U ovakvim slučajevima greške mogu biti preskupe i neoprostive su... Zašto odmah ne personalizujemo odgovornost? Zato što sam tražio detaljno utvrđivanje odgovornosti, od veledrogerije koja je isporučila lek do momenta preuzimanja u centralnoj apoteci Doma zdravlja, distribucije leka prema centralnoj laboratoriji, do momenta aplikacije leka od tehničara. Imam prikupljenu obimnu dokumentaciju, uzete su izjave svih lica, kao i povratnu informaciju iz veledrogerije kako je uopšte došlo do upućivanja leka koji se ne nalazi na fakturi... - saopštio je Jokić.

Jokić, koji je vršilac dužnosti direktora dve sedmice, kazao je da u Domu zdravlja Podgorica nije zatekao disciplinsku komisiju, što je, kako je ocenio, neoprostivo. Pojasnio je da postoji Komisija za kontrolu kvaliteta, koja se poslednji put sastala 25. decembra, a što bi u ovakvoj situaciji i ustanovi trebalo da čini svakodnevno.