10.03.2021.

13:12

Foto:

Planeta

OTAC VELIBOR DŽOMIĆ OŠTRO OSUDIO MILA: Ne priliči predsedniku države da izvrće stvari izvan konteksta!

"Bio sam vrlo precizan i jasan kada sam govorio o infrastrukturi Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Nigde nisam rekao da ima više sveštenika nego vojnika, nego sam rekao da ukupno crkvenih odbornika, verskih službenika i crkvenih poslužitelja zajedno sa sveštenicima, monasima i monahinjama ima više nego što ima pripadnika vojske u Crnoj Gori. I to je nesporna činjenica", rekao je prota Džomić i dodao:

"Više od 95 odsto njih su državljani Crne Gore pa ne vidim kako predsednik misli da 'uravnotežuje' taj broj. Da li to znači da će da preduzimaju određene radnje u pogledu kršenja prava na slobodu veroispovesti tih ljudi, a to pravo je jednako i za državljane i za strance po svim konvencijama i Ustava Crne Gore. Ne priliči predsedniku države da izvrće stvari izvan konteksta i ja stojim iza svoje izjave o Crkvi, i ne povlačim je".

Informer

On je takođe istakao da Crkva nikome nije kriva.

"Ako se može govoriti o infrastrukturi svake države onda se može govoriti i o infrastrukturi bilo koje zemaljske organizacije, a komparativni metod je veoma važan u ljudskom društvu. Niko nije branio predsedniku Crne Gore i njegovoj partiji dok su obavljali vlast u Crnoj Gori da podižu infrastrukturu državne organizacije i ne može nekome sada da bude crkva kriva zbog toga što su mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije savesno vršili svoju crkvenu službu. Jedan od ciljeva naše crkve kao i svake druge verske organizacije jeste da ima što više a ne što manje sveštenika, vernika, crkvenih službenika i ljudi koji veruju u Boga. Nije valjda cilj sekularne Crne Gore koja je personifikovana u ličnosti šefa države pored ostalih organa da vernika i sveštenika bude što manje. Mi želimo da u Crnoj Gori svega bude u izobilju, pa i vojnika", kazao je protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić za Novosti, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.