30.03.2021.

14:55

Foto:

Planeta

ZA CRNOGORSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE SLUČAJ BOŽOVIĆA JE ZAVRŠEN! Radulović: Vreme je da Srbija pošalje novog ambasadora! /VIDEO/

- Nije ga protjerala Crna Gora, već montenegrinski esktermizam. Ta odluka je bazirana na mržnji - naveo je, između ostalog, Vučurović.

On je kazao da se više država miješa u unutrašnje stanje Crne Gore po svim pitanjima.

- Ministar Leposavić nije rekao ništa strašno, a izložen je osudi sa svih strana. Nijeste stavili do znanja da Vam je bitan ministar pravde i niste uradili ništa da ga zaštitite - naveo je Vučurović
Radulović podsjeća da je 28.novembra prethodna Vlada uručila notu Srbiji koja je proglasila Božovića za personu non grata.

Informer

Vladimir Božović

- Vlada ne može da povuče odluku a da ne kršimo konvencije - odgovorio je Radulović.

Da je on tada bio u Vladi postupio bi, kaže, drugačije.

- Slučaj Božovića je za nas završen slučaj - naveo je Radulović.

Kaže da su za veoma kratko vrijeme uradili mnogo toga kako bi poboljšali odnose sa Srbijom.
Očekuje da Vlada Srbije ubrzo predloži novog ambasadora.

- Ukoliko je izbor Srbije da to bude opet Božović, mi to prihvatamo, i onda mora da se pokrene procedura za prihvatanje agremana. Ali moram reći da bi ponovno traženje agremana bio presedan u praksi - navodi Radulović.

Zato smatra da bi, u duhu bliskosti i prijateljstva, Crna Gora i Srbija trebalo da rade na pronalaženju rješenja kako bi bez hipoteke prošlosti unaprijedili odnose.

- Vi ste kao funkcioner MVP pripadali najkriminalnijem režimu, a meni spočitavati da sam htio da kršim bilo kakav zakon nije korektno - rekao je Vučurović Raduloviću.

Vučurović je ministra takođe pitao kada će biti donijeta odluka o opozivu ambasadorke Milice Pejanović Đurišić.

Radulović je kazao da je Milica Pejanović Đurišićmeđu ambasadorima sa kojima još nisu obavljene konsultacije, te da će o svim narednim opozivima javnost biti obaviještena.

Na pitanje poslanika Luiđa Škrelje o povlačenju priznanja takozvanog Kosova, Radulović jasno poručuje.

- Imajući u vidu koalicioni sporazum tri kolacije, jasno se predviđa da nova Vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Bilateralni odnosi će se i dalje odvijati na utvrđenoj praksi - uvjerava Radulović, dodajući da će se nastaviti dobra regionalna saradnja.