09.04.2021.

11:11

Foto:

Planeta

KRIVOKAPIĆ VODI MILOVU POLITIKU! Vlada povukla uredbu o crnogorskom državljanstvu!

Iz Krivokapićevog kabineta je naknadno saopšteno da Odluka nije bila na dnevnom redu iz proceduralnih razloga. Međutim, prema informacijama Pobjede, sporna uredba je kako tvrde izvori Pobjede povučena zbog ogromnog pritiska opozicije, ali i protesta u više crnogorskih gradova koje je organizovao Patriotsko-komitski savez.

Uoči sjednice Vlade mediji bliski premijeru Krivokapiću objavili su da je odluka povučena jer se „čeka mišljenje Zakonodavnog odbora s obzirom da se uredba tiče i izbornih zakona“.

Takav stav Vlade međutim ne korespondira sa planovima Skupštine Crne Gore jer se prostim uvidom u ažurirani sajt parlamenta vidi da sjednica Zakonodavnog odbora nije predviđena, niti zakazana, u narednih desetak dana.

Po Poslovniku Skupštine Zakonodavni odbor nema nadležnosti da raspravlja o Vladinim uredbama već isključivo o zakonima.

Izvori Pobjede iz vrha parlamentarne većine ukazuju da je o povlačenju sporne odluke razgovarano i na sastanku potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem u sredu veče.

Informer

Potpredsednika Vlade Crne Gore Dritan Abazović

- Na sastanku je zaključeno da bi trebalo, makar privremeno, povući odluku - rekao je izvor Pobjede.

Premijer Zdravko Krivokapić juče je indirektno potvrdio da je odluka povučena, ali je i dodao da će odluka o izmjeni kriterijuma za sticanje državljanstva biti usvojena u interesu države Crne Gore i njenih građana.

On je pozvao predsednika države Mila Đukanovića da, kako je kazao, ne destabilizuje državu i da narod koji je, kako je rekao, izveo na ulice pozove da se vrati kućama. Nakon premijera oglasila se i Vlada koja je saopštila da se Odluka „nije nalazila na dnevnom redu jučerašnje sednice“, što je izazvalo dodatnu konfuziju.

Odlukom je bilo predviđeno, da svi građani koji su - i u prekidima - boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva. Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su tu mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u državi.