30.06.2021.

11:53

Foto:

Planeta

Uništeni krstovi na umrlicama na tabli za oglašavanje u Baru! /FOTO/

Kako se može videti na dokazu koji "Barski portal“ objavljuje, svaki krst iznad fotografija pokojnika na posmrtnim plakatama prešvrljan je upotrebom olovke dok su neki od krstova i pocepani sa umrlica.

Da su meta monstruma bili isključivo krstovi govori i podatak da je jedna od umrlica koja ne sadrži versko obeležje ostala neoštećena.

Meštani u Makedonskom naselju koji su Barskom portalu skrenuli pažnju na ovaj slučaj kažu da su veoma uznemireni i da nikako ne veruju u "teorije o izolovanim slučajevima", kako će neko pokušati da opravda ovaj monstruozni čin koji bi morao da izazove osudu svih relevantnih društveno – političkih struktura i pojedinaca u Baru i izvan njega.

U Baru, gradu višedecenijskom simbolu multietničkog i multikonfesionalnog sklada dominantno nastanjenim pravoslavnim življem, određene strukture "društva“ do neslućenih dimenzija raspiruju mržnju upravo prema svemu pravoslavnom. Stiče se utisak da se definitivno nastoji uneti nemir i nespokoj među Baranima i zapaliti ozbiljan požar netrpeljivosti, ali i ne daj Bože – sukoba.

Sve je više mišljenja da se u poslednje vreme očigledno tempirano podižu tenzije sa, moguće, veoma opasnim ciljevima.