05.07.2021.

09:28

Foto:

Planeta

SPREMAJU ZAMKU ZA SRBE PRED POPIS U CRNOJ GORI! Krivokapić i Đukanović imaju perfidan plan, cilj je da se procenat Srba spusti ispod 20 odsto!

Popis stanovnika u Crnoj Gori trebalo bi da se održi krajem godine, a deo opozicionih političara upozorava da postoji opasnost da vlast lažira podatke i spusti procenat Srba koji žive u toj zemlji s namerom da im umanji politička prava.

Naime, Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je pripremljen, kao i upitnici i radne verzije metodologije a EU ekspert koji je učestvovao u njegovoj izradi dao je pozitivno mišljenje da je zakon u skladu sa preporukama EU. Vlada je decembra 2020. usvojila Godišnji plan zvanične statistike za 2021. koji predviđa sprovođenje 211 statističkih istraživanja.

Srbi u Crnoj Gori upozoravaju da je cilj vlasti da ovim popisom spusti procenat Srba u toj zemlji.

Poslanik DF-a Jovan Vućurović kaže da u Vladi i pojedinim političkim krugovim postoji potreba da se promoviše tzv. dualni nacionalni identiet.

- MI smo ispred DF jasno poslali poruke i tek ćemo ih slati da građani izbegavaju to dualno izjašnjavanje. Čovek, ako je Srbin iz  Crne Gore, treba da se izjasni ka oSrbin, a ne Srbin-Crnogorac, ili Crnogorac-Srbin. Jendostavno, treba da se izjasni kao samo kao Srbin i ništa više ni manje od toga. Dualni identiet je zamka i želja srpskih nepriajtelja da se procenat Srba u Crnoj Gori umanji što je moguže više i to je lažni identitet - upozorava Vučurović. 

Informer

Andrija Mandić

- Popis mora biti fer, i potrebno je dozvoliti svim zainteresovanim stranama, partijama, NVO sektoru, međuarodnim organizacijama da posmatraju proces popisivanja. Niko ne treba da beži od istine, a popis će, osim identiteskih pokazatelja, pokazati i kako je i koliko DPS krao na izborima - jasan je Mandić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je popis izazov za vladu premijera Zdravka Krivokapića kao što je bio i Zakon o verskim zajednicam i Temeljni ugovor sa SPC.

- To su teme gde će se videti da li je to vlast koja menja odnos prema Srbima ili je reč o politici kontinuiteta sa DPS. Popis je možda bitniji od svega jer legitimiše ili delegitimiše politička prava Srba - konstatuje Stanković. Predsednik DNP Milan Knežević očekuje, kako kaže, da se popis održi u oktobru ili novembru, kao i da će on biti demokratski, transparentan.

Nedavno istraživanje u Crnoj Gori pokazallo je da bi se, ako bi u ovom trenutku bio održan popis, 45 odsto građana izjasnilo kao Crnogorci, a 30 odsto kao Srbi.