12.07.2021.

21:50

Foto:

Planeta

ZAKON PROTIV SRBA NAMEĆE NEKO KO - PA, NE POSTOJI! Mislili ste da je u Bosni sve već viđeno, kad ono... ŠTA REĆI?!

Kovačević podseća je da je Valentin Incko dao ostavku i da je ona prihvaćena u Ujedinjenim nacijama, a da novi visoki predstavnik za BiH nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma u UN, koji je jedini relevantan organ za izbor visokog predstavnika u BiH.

BIH nema visokog predstavnika

- To znači da u BiH visoki predstavnik više ne postoji. U tom smislu ne postoji apsolutno niko ko bi mogao da nametne bilo kakav zakon, a da bi to na bilo koji način bilo relevantno - kaže Kovačević.

Republika Srpska, ni na koji način, dodaje on, ne može više da prihvata i da toleriše kršenje Dejtona.

- Mi duboko verujemo da je vreme nametanja bilo kakvih zakona ili rešenja u BiH prošlost, i da je pred njom budućnost u kojoj će izabrani politički predstavnici koji nose odgovornost od građana u ovoj zemlji preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje i da će u BiH postati relevantna samo ona rešenja i zakoni do kojih se dođe dogovorom - zaključuje Kovačević.

Profesor dr Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne politike povodom Inckovog predloga kaže da je odlazeći visoki predstavnik pokazao je još jednom u čemu je dosledan - mržnji prema srpskom narodu i RS.

Pritisak na RS ali i na Srbiju

- Incko i dalje predlaže nešto što je protivpravno i što je protiv interesa srpskog naroda. Sama njegova ideja je nastavak pritiska, pre svega na Srbiju ali i na RS, pošto se i na osnovu odluka lokalnih parlamenata naših suseda i nepriznatog Kosova pokušava pokazati da je Srbija genocidna  država - uveren je Deđanski.

MILANOVIĆU, ŠTA TI BI?! SARAJEVO BESNI, HRVATI SU U DILU SA SRBIMA, predsednik "lijepe njihove" postaje persona non-grata u BiH, BANJA LUKO, NE MEŠAJ SE, PUSTI IH DA SE...

Naš sagovornik kaže da, kada nisu uspeli da proguraju britansku Rezoluciju o genocidu u UN jer je Rusija uložila veto, sada to isto pokušavaju preko svojih piona na lokalnom, odnosno regionalnom nivou.

- I dalje će se vršiti pritisak na okolne države da to urade, a evo, sada je taj pritisak stigao i u BiH. Razlika između BiH i ostalih je u tome što u Sarajevu ništa ne može tako krupno da se donese mimo pristanka Srba, to jest RS. I zato je bilo bitno da u Predsedništvu BiH imamo srpskog člana koji neće popustiti ni pod kojim pritiscima kao što se dešavalo ranije - objašnjava Deđanski.

Nisu uspeli u UN, hoće u regionu

Ukoliko visoki predstavnik pokuša da nametne ovaj zakon to bi bilo novo kršenje prava RS koja je to doživela više od 70 puta kada su joj oduzimane ingerencije.

Informer

- Pravno ne može biti ništa nametnuto, ali svašta može da se očekuje od visokog predstavnika jer ni s jednim nismo imali dobre odnose, posebno što sad na tu funkciju dolazi čovek iz Nemačke koji prema nama ima vrlo negativan stav - kaže Deđanski.

Naš sagovornik zaključuje da RS sigurno neće prihvatiti ništa nametnuto, ali sve to skupa što se dešava sa ovakvim rezolucijama ostaviće trag u međunarodnoj javnosti.

ISTI K... DRUGO PAKOVANJE! BAJDEN U ČESTITKI POMEŠAO ĐUKANOVIĆA I KRIVOKAPIĆA! Ili, toliko su važni Amerima da i ne znaju ni ko su, niti gde su!

Inače, Incko je posle iznošenja ovog predloga, napomenuo da postoje oni koji i dalje "poriču istinu" i oni koji uprkos, "proverenim i dobro dokumentovanim činjenicama", insistiraju na tome da se navodni genocid nije dogodio.