15.07.2021.

09:40

Foto: Printskrin Youtube/TvK3

Planeta

ŠEF TAJNE SLUŽBE BiH PREDAT TUŽILAŠTVU, u Sarajevu protest podrške!

Veliki broj policajaca prisutan je ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine, gdje je jutros u nadležnost te pravosudne institucije predat Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Kako je za Klix.ba potvrdio portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić, Mehmedagić je predat u nadležnost postupajućem tužiocu. Pripadnici MUP-a KS juče su pod nadzorom Tužilaštva BiH uhapsili Osmana Mehmedagića zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje isprave i pranja novca.

Protest se održava zbog, kako je istaknuto iz Koordinacije boračkih saveza FBiH, dvostrukih aršina Tužilaštva BiH.

U saopštenju koje su poslali, naveli su da su duboko uznemireni zbog hapšenja Mehmedagića - prvenstveno jer ova akcija dolazi nedugo nakon što je oslobođen pred Sudom za optužbe koje mu je Tužilaštvo BiH stavljalo ranije na teret.

Policija je pretresla i njegovu porodičnu kuću, a njega su zadržali u prostorijama MUP-a gde službenici još jednom proveravaju navode o tome da je Mehmedagić falsifikovao diplomu kojom je i konkurisao za poziciju direktora OBA-e BiH. Međutim, ovaj put sumnjive su im i njegove transakcije prilikom kupovine dva stambena objekta u Sarajevu s obzirom na to da novac za kupovinu nije podignut s računa u banci.