17.07.2021.

11:37

Foto:

Planeta

KOGA BAJDEN ŠALJE U BOSNU? Na Nikoljdan 2011. došao je u crkvu Sveog Nikole u Prištini, pre toga zbližio se sa srpskim liderom u BiH...

Marfi je veteran američke službe za spoljne poslove sa 29-godišnjim iskustvom, a trenutno radi kao zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku bezbednost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji na stranici Stejt departmenta.

Marfi je bio zamenik šefa misije u ambasadi u Prištini od 2009. do 2012. godine godine, a pre toga je tri godine bio politički savetnik u američkoj ambasadi u Sarajevu. Trenutno ima diplomatski čin ministra savetnika. Još se ne zna kada će Senat glasati o Bajdenovom predlogu, pošto uskoro ide na letnju pauzu.

Ostaje zabeleženo da je svojevremeno ostvario blizak odnos sa Nebojšom Radmanovićem (tadašnji predstavnik Srba u predsedništvu BiH). Za njega je tvrdio da je najprofesionalniji i najmarljiviji u predsedništvu. Verovatno se zato u jednom od retkih pojavljivanja njegovog imena u medijima za Majkla Marfija tvrdi da je ovaj američki diplomata pristrastan i naklonjen Srbima. 

U pogledu saradnje i sastanaka sa političkom elitom, njegova služba na Kosovu* imala je manje naglašenu personalnu komponentu. U središtu njegovog rada bio je razvoj. Čvrsto se zalagao za uspostavljanje vladavine prava, jačanje Kosovskih snaga bezbednosti, ali i očuvanje srpske kulturne baštine. Za vreme njegovog boravka na Kosovu*, Amerika je pomogla obnovu Hrama Svetog Nikole u Prištini, a sam Marfi je na Nikoljdan 2011. godine prisustvovao služenju liturgije, objavio je sajt američki izbori.rs.