03.08.2021.

10:24

Foto: AP PHOTO

Planeta

HRVATI UZ SRBE! Zagreb izneo jasan stav po pitanju visokog predstavnika u BiH!

Grlić Radman je za nemački “Frankfurter algemajne cajtung” rekao da je funkcija visokog predstavnika relikt iz neposrednog posleratnog perioda, a da danas predstavlja manifestaciju deficita demokratije u političkom životu zemlje.

Govoreći o tzv. bonskim ovlašćenjima visokog predstavnika, koja je dosadašnji predstavnik Valentin Incko iskoristio prilikom nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, Grlić Radman rekao da Kancelarija visokog predstavnika ima pravo da koristi bonska ovlašćenja, ali je ocenio da njihova primena predstavlja deficit demokratije koji je nespojiv s evropskim ambicijama Bosne i Hercegovine.

Podsećanja radi, Incka je na funkciji visokog predstavnika nasledio Kristijan Šmit.

Informer

Valentin Incko

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da Šmit nema legitimitet, jer njegovo imenovanje nije u skladu sa procedurom, pa s tim u vezi ne može se ni predstavljati kao visoki predstavnik.

– Mi nemamo ni jedan razlog da povjerujemo u dobre namere ili bilo koga ko dolazi s te strane. Čujem Šmita da govori da ima iskustvo, ali i mi imamo iskustvo koje ne dozvoljava pre svega da dozvolimo da nelegitiman, neizabrani stranac ovde može da donosi nama obavezujuće odluke jer onda je to kraj i Republike Srpske i našeg nacionalnog identiteta na ovim prostorima – istakao je tada Dodik.

Takođe, Dodik je odlučio da u ponedeljak ne prisustvuje svečanosti koju je organizovao Šmit u Sarajevu.