11.08.2021.

12:27

Foto: Printskrin Youtube/ATV

Planeta

HRVATI OPTUŽUJU SRBIJU DA KRIJE GENERALA SAVČIĆA!

Aktuelni predsednik boračke organizacije RS (BORS), Savčić (62) optužen je za ratne zločine uključujući učestovanje u "genocidu" nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine, a po toj mu se optužnici sudi od 2020. godine. Tokom rata u BiH bio je zapovednik pri glavnom štabu vojske bosanskih Srba, piše hrvatski Jutarnji list.

Do ponedeljka mu je bilo dopušteno da bude na slobodi do okončanja sudskog postupka, ali, na zahtjv tužilaštva BiH tada mu je sudsko veće odredilo pritvor jer je u proteklim mesecima u najmanje četiri navrata kršio izrečene mere ograničenja koje su se odnosile i na zabranu javnog komentarisanja činjenica vezanih za postupak koji se vodi.

Kako je Savčić javno negirao da je u Srebrenici počinjen genocid, sud je prihvatio ocenu tužilaštva da on na taj način pokušava da utiče na svedoke i time na ishod suđenja, pa mu je odredio pritvor.

Takvu odluku sudsko veće donelo je u ponedeljak u popodnevnim satima, ali Savčića nije bilo na adresi u Bijeljini, a supruga advokat su tvrdili da ne znaju gde je. Odmah se pojavila pretpostavka da je pobegao u Srbiju čiji je državljanin, tvrdi Jutarnji.

Savčiću je Sud BiH ranije oduzeo pasoš i zabranio mu prelazak granice, a iz Granične policije BiH su saopštili da nema informacija da se on u protekla dva dana pojavio na nekom graničnom prelazu. Odluku da se Savčiću odredi pritvor srpski član Predsedništva Milorad Dodik opisao je političkom uz tvrdnju kako državno pravosuđe time pokušava zastrašiti Srbe.

"Generali poput (Atifa) Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru", kazao je Dodik.

Ukoliko se potvrdi da je Savčić našao utočište u Srbiji koja ne izručuje svoje državljane optužene za ratne zločine, Sudu BiH ostaje jedino da procesuiranje prepuste pravosudnim telima te zemlje, zaključuje Jutarnji.