12.08.2021.

11:53

Foto: AP/Photo

Planeta

ŠOJGU progovorio o Mladiću i Karadžiću, pa poslao ozbiljno upozorenje Rusiji! /VIDEO/

On je srpske ratne lidere, kao i bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro u Hagu pre nego što mu je izrečena presuda, pomenuo na tribini mladih "Teritorija smisla" raspravljajući o pretnji „društvenog raspada“.

Prema Šojguovim rečima, Milošević, Karadžić i Mladić su shvatili da se bivša Jugoslavija "raspada iznutra".

„Čini se da taj raspad prolazi neprimetno. Nažalost, bio sam svedok mnogih takvih stvari, počevši od Srbije ili bivše Jugoslavije. Sa mnogim liderima koji su kasnije završili u Haškom tribunalu, neću da krijem, imao sam sreću da zajedno radimo, da komuniciramo. To su i Milošević, Karadžić i general Mladić. Nekoga više i nema, ali oni su tada u poslednjem trenutku shvatili da se zemlja raspada iznutra. Sve to bio rad sa određenim ciljem, kada je od jedne zemlje Jugoslavije nastalo šest država, a poslednja – Kosovo, je verovatno otišla već pred vašim očima“, rekao je Šojgu.

Ruski ministar odbrane rekao je da je imao je „sreću i sreću što je radio i komunicirao“ sa bivšim srpskim liderima koje je Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju izveo pred "lice pravde".

Podsetimo, tokom rata u Bosni, Šojgu je bio na čelu ruskog Ministarstva za vanredne situacije .Osim Jugoslavije, Šojgu je kao primere „propadanja društva“ naveo i Siriju, Egipat, Tunis, Libiju.

U svim tim zemljama, pre oko 10 godina, održane su antivladine demonstracije koje su dovele ili do promene vlasti ili do građanskog rata. Zvanična Moskva događaje u ovim zemljama - kao i u Srbiji, Gruziji i Ukrajini - često naziva takozvanim „obojenim revolucijama“, koje se ocenjuju oštro negativno. Moskva optužuje Zapad da podržava takve revolucije i eventualno priprema njihov analog u Rusiji.

„Ako budemo slabi, onda će se dogoditi ono što se dogodilo u istoj toj Siriji, Libiji, Jugoslaviji i mnogim drugim zemljama. Ali sa nama će biti potpuno drugačije“, istakao je ministar.
„Naravno, oni bi hteli da kod nas izbije unutrašnja nesloga, kako bismo na kraju bili neprijatelji na nacionalnoj, verskoj, klasnoj osnovi, pa da počnemo da se bavimo samokritikom i uništavamo svoju zemlju iznutra. To ne možemo da dozvolimo, što znači da moramo biti jaki. Zadatak koji je pred nama je
jasan, razumljiv i jednostavan – jaka zemlja, jaka vojska. Zapravo, to je ono čime se i bavimo“, konstatovao je ministar.

Ova izjava ruskog ministra odbrane izazvala je veliku pažnju i reakcije na društvenim mrežama.