13.08.2021.

17:47

Foto:

Planeta

POPULARNI SLADOLEDI - PUNI PESTICIDA! Hrvati povlače sa tržišta ledene poslastice!

Kako se navodi, obaveštenje se odnosi na proizvode Milka clašic štapić 4×100 ml, LOT MI0025, koji je najbolje upotrebiti do kraja januara 2022 godine, LOT MI0146, koji je najbolje upotrebiti do kraja maja 2022 godine. Milka lešnik štapić 100 ml, LOT MI1117 i Milka clašic štapić 100 ml, LOT MI1118, čiji je rok upotrebe do kraja aprila 2023.

Dodaje se i da ti proizvodi, čiji je distributer Stanić d.o.o. iz Zagreba, nisu u skladu sa evropskom odredbama o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla, prenosi Hina.

Brojni sladoledi su uništeni i u Srbiji

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdio je da su i u Srbiju stigli paketi sladoleda Bounty, Snikers i Tviks, koji sadrže prekomerno pesticide i već ih uništavaju.

- RASFF, evropski sistem za bezbednost hrane, obavestio nas je juče u 17.28 sati, tačnije španske kolege su nas obavestile da u sistemu imaju problem s određenim serijama pojedinih vrsta sladoleda i da su neke stigle i do nas. Veterinarska inspekcije odmah je postupila po ovom obaveštenju i iz magacina povukla sve problematične sladolede i radi se na njihovom uništavanju. Još istražujemo da li su sladoledi iz te serije i već negde u prodaji, pa da ih povučemo i uništimo - kaže Nedimović.

Dodaje da reč o sladoledima Bounty, Snikers i Tviks, koji koji sadrže stabilizator „Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid, iznad dozvoljenih granica.