23.08.2021.

10:26

Foto:

Planeta

NAJOPASNIJI DŽIHADISTA IZ BiH USKORO NA SLOBODI! Srbija i Balkan na nogama, ozloglašenom vehabiji ističe zatvorska kazna!

Tako, posle haosa u Avganistanu i najave mogućeg dolaska islamskih terorista zajedno sa izbeglicama, Balkan uskoro dobija novi, možda i najveći izazov za bezbednost.

Bosnić je, inače, neformalni vođa vehabija koji je uhapšen 3. septembra 2014. godine, a tokom boravka u zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu pokušavao je ranije da izađe na slobodu. Međutim, bosanske vlasti su izmenom zakona onemogućile prevremeno puštanje iz zatvora osoba osuđenih za dela u vezi sa terorizmom.

Bosnić je u vezi sa terorizmom već decenijama pošto se kao mladić rođen u mestu Bužim u severozapadnoj BiH preselio sa porodicom u Nemačku gde je došao u kontakt sa selafizmom, ultrakonzervativnim pokretom unutar sunitskog islama. Kad je izbio rat u BiH vratio se u domovinu i priključio jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsecali glave.

Posle rata se okrenuo veri, povukao se u mesto Gornja Maoča gde je u svom kampu regrutovao nove pripadnike vehabijskog pokreta.

Pretpostavlja se da je pokret preuzeo 2013. godine kada je njegov prethodnik Nusret Imamović otišao u Siriju da se bori na pobunjeničkoj strani. Tada, kako stoji u presudi, postaje i glavni regruter Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe sa regrutovanjem 50 italijanskih državljana.

Koliki je radikalan islamista vidi se i po njegovim pretnjama koje je 2014. godine objavila Islamska država u svom propagadnom listu "Dabik".

- Ceo svet biće Islamska država. Naš je cilj da i Vatikan postane muslimanski - reči su Bosnića, koje su objavljene u "Dabiku".

Informer

Husein Bilal Bosnić uskoro na slobodi

Zbog toga se postavlja pitanje da li će Bosnić po dolasku na slobodu nastaviti sa svojim terorističkim aktivnostima pogotovo sada kada je situacija u BiH i generalno na Balkanu možda i najtrusnija od devedesetih godina. I kolika je to pretnja za ceo region? Na to je ukazao i Europol pošto je upozorio da se se najmoćnije militantne i terorističke grupe služe svim sredstvima, pa i internet ofanzivom, ne bi li mobilizovale nove članove.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ističe za “Blic” da je izlazak Bosnića iz zatvora svakako pretnja za ceo region.

- Reč je osobi koja je povezana sa Islamskom državom i koja je slala bosanske državljane u jedinice Islamske države. Ako imamo u vidu da vlada haos u Avganistanu, da terorističke organizacije zauzimaju pozicije po kvartovima, jasno je da BiH i ceo Balkan postaju vruće tlo – apostrofira Galijašević.

Naš sagovornik podvlači da region nije bio u izazovnijoj situaciju u poslednje tri decenije.

- Govorimo o najvišem stepenu radikalizovanih muslimana u BiH od devedesetih godina ili o procentu od sedam odsto, stotinak naselja sa džihadistima i čak petoro povratnika iz Gvantanama povezanih sa Islamskom državom Alkaidom. Samo nam je još Bosnić falio – naglašava Galijašević.

Informer

Dževad Galijašević upozorava na opasnost od ekstremista

Iako za Bosnića sad svi znaju pa naravno i bezbednosne službe u BiH i okruženju to ne znači da će biti manje opasan.

- Ne postoji terorizam kao incident ili slučaj. Terorizam je gotovo uvek organizovan. Iza njega stoji organizacija koja ideološki obučava, priprema i naoružava buduće nepoznate teroriste, a onda ubira i rezultate njihovog delovanja. Na ovim prostorima je stotine hiljada takozvanih nepoznatih terorista – upozorava stručnjak za borbu protiv terorizma.

Ne menja identitet

Galijašević isključuje svaku mogućnost da se Bosnić promenio u zatvoru.

- U zatvoru niko nije promenio stav. Ko uđe u zatvor kao mali lopov izađe iz njega kao veliki lopov ili kriminalac. Tako i u ovom slučaju Bosnić može po odsluženju kazne da bude još radikalniji islamista sa većom mržnjom prema svima. Radikalni islamisti ne menjaju identitet u zatvoru – zaključuje Galijašević.

Informer

 

S druge strane, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da nema razloga za veliku paniku kada Bosnić bude ponovo na slobodi.

- Bosnić je svakako bezbednosno interesantna osoba zbog čega će ga bezbednosne službe, prvenstveno u BiH, a onda i u regionu pratiti. Postoji jasna bezbednosna procedura kako se to radi. Bosnić se svakako nije promenio u zatvoru, ali pošto je veoma poznat u javnosti mislim da ne postoji značajna mogućnost da ugrozi bezbednost jer će pod nadzorom biti i on i lica sa kojima je u kontaktu - istiće Dragišić.

Naše službe dobro rade svoj posao

Kako kaže, veća bezbednosna pretnja su islamski teroristi koji nisu poznati.

- Tu, pre svega, mislim na one koji nemaju ni krivični dosije, a ni službe bezbednosti ne znaju za njih. To je, zapravo, najveći izazov i za službe bezbednosti i policiju da dođe do njih. Neki od njih su i usamljeni vukovi – objašnjava Dragišić.

Naš sagovornik veruje da se ceo region susretao prethodnih godina sa takvom bezbednosnom pretnjom.

- To što u Srbiji nismo imali nijedan teoristički akt to ne znači da nije bilo teorista koji su, recimo, pokušali da postave bombu u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu. To je zadatak naših bezbednosnih službi kao što su BIA, VBA ili policija da ih razotkriju i osujete. A to što s time nisu izlazili u javnost može da znači da nisu želeli da pošalju poruke za koje smatraju da ne treba da se šalju – ocenjuje Dragišić.