26.08.2021.

10:05

Foto:

Planeta

NEKI BI DA SE JOANIKIJE USTOLIČI U POLICIJSKOJ STANICI! Bivši gradonačelnik Cetinja otkrio ko su ljudi koji priželjkuju HAOS MEĐU BRAĆOM!

Markuš ističe u izjavi za Svetigoru da se pravoslavni vernici Crne Gore ne odriču svojih 56 vladika u dosadašnjoj istorije Zete i Crne Gore, drevne Mitropolije crnogorsko-primorske osnovane 1219. godine apostolskom misijom Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog.

Markuš precizira da je izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) koga će 5. septembra na Cetinju u tron mitropolita crnogorsko-primorskih ustoličiti patrijarh srpski Porfirije 41. arhijerej na Cetinjskoj katedri (od osnivanja Cetinjskog manastira 1484. godine, kao sedišta Zetske mitropolije, do danas) i 56. mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Pećkog trona.
On ustoličenje Joanikija vidi kao mogućnost za pomirenje u Crnoj Gori.

- A kad je prilika ako ne 5. septembra da se pomirimo i da kao braća, što i jesmo, upravo u crnogorskoj prestonici na Cetinju, kao što je to vekovima bilo, u ljubavi i radosti, iz svakog grla a iz jedne duše uzviknemo: Dostojan! Aksios! Naš Mitropolit Joanikije duhovni otac pravoslavnog naroda Crne Gore - naveo je Markuš.