03.09.2021.

23:31

Foto:

Planeta

"AKO JE NEKO OBESIO PUPOVCA, ONDA ZNA I ZAŠTO"! Za gradonačelnika Gospića su ustašluci i grafiti kojima se poziva na ubistvo - SLOBODA GOVORA!

Grafit na kome se vide vešala sa obešenim čovekom, ispod kog piše „Pupovac“, osvanuo je u Gospiću, da bi kasnije bio prekrečen.

U Srpskome narodnom vijeću (SNV) ocenjuju da je grafit očiti „govor mržnje“ te podsećaju da su i po širem centru Zagreba pre dve godine crtani slični grafiti govora mržnje upućeni predsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

SNV to smatra „sramotnim činom“ i pozivom „na ubistvo predstavnika srpske nacionalne zajednice“ te ističe kako ni nakon dve godine nisu pronađeni autori zagrebačkih grafita.

Informer

Grafit mržnje u Gospiću

Ličko-senjski župan Ernest Petry (HDZ) osudio je taj grafit i ocenio ga govorom mržnje, međutim, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (HSP) je rekao kako ne vidi razlog za osudu.

- Nisam u Gospiću. Zbog čega bih ja to osuđivao, nešto o čemu pojma nemam? Tako se osuđivalo u Jugoslaviji, fućka mi se za Jugoslaviju. Zašto to ne bi bila i sloboda govora? Ne zanima me to, nisam video, ja nisam policajac. Ako je negde neko obesio Milorada Pupovca, onda zna i zašto, onda je tu i policija da vidi zašto ga je obesio, koji je problem. Ja ne mogu biti izvršitelj nekakve pravde samo zato što sam gradonačelnik - rekao je Starčević za Hinu, prenosi Jutarnji list.

Na primedbu da je župan Petry osudio grafit kao govor mržnje, Starčević je rekao: "Možda je čak i on to napravio. Oni su do podne u koaliciji, HDZ i Pupovac, a popodne u ratu, kako im je potrebno".