06.09.2021.

18:15

Foto:

Planeta

PATRIJARH KIRIL ČESTITAO MITROPOLITU JOANIKIJU! Siguran sam da ćete na prestolu vaših slavnih i svetih prethodnika biti njihov dostojan naslednik!

"Vaše Eminencijo, dragi Vladika!

Iskreno Vam čestitam na ustoličenju za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Ruska crkva je sa zabrinutošću pratila događaje u Crnoj Gori poslednjih dana moleći se za očuvanje mira i širenje hrišćanske ljubavi u našem bratskom pravoslavnom narodu.

Sa neustrašivošću i odlučnošću, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, naš voljeni Brat u Gospodu, uzdigao je Vaše Preosveštenstvo na istorijski i slavni presto na Cetinju, uprkos spoljnim pritiscima i pretnjama. Sada ste, poput Njegove Svetosti, svojim delima pokazali vernost Hristovoj reči: "Dobri pastir polaže svoj život za ovce".

I što mu više otvaraš srce, što mu više pokazuješ ljubav, njemu to više smeta, ali mi ne možemo odustati - Pre ili kasnije ljubav sve pokriva! /video/

Tokom svoje vekovne istorije, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je prošla kroz značajna iskušenja. U najtežim okolnostima ratova, verskih sukoba i okrutnih progona, ona je uvek održavala postojanost i čistotu vere svog bogoljubivog naroda i služeći kao čvrsta duhovna i moralna podrška. Siguran sam da ćete na prestolu vaših slavnih i svetih prethodnika biti njihov dostojan naslednik, svetla lampa pastve, koja je sa vama svedočila vašu postojanost u odbrani otačkih svetinja, pravoslavne vere i kanonskog crkvenog ustrojstva.

PATRIJARH BIO SPREMAN NA USTOLIČENJE PO CENU ŽIVOTA! Medojević otkrio šta se dešavalo pred događaj na Cetinju!

Molitveno želim Vašem visokopreosveštenstvu Božju pomoć u predstojećoj žrtvenoj službi, jaku duhovnu i fizičku snagu i svoj Vašoj pastvi mir i radost u Isusu Hristu.

S ljubavlju u Gospodu", navodi se u saopštenju patrijarha Kirila.