08.09.2021.

19:32

Foto: Tanjug/ foto Fena/ Amer Kajmovic

Planeta

TRAŽE SMENU Mila Đukanovića! Sve članice vladajuće koalicije u Crnoj Gori PODRŽALE INICIJATIVU!

SNP je poslaničkim klubovima Demokratski front – NSD, DNP, UCG, RP, Demokrate – Demos – "Mir je naša nacija", Demokratski front– Pokret za promjene (PzP) i "Crno na bijelo" uputila predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav, piše Dan.


U obrazloženju inicijative SNP-a navodi se da je 28. avgusta na Cetinju predsednik Đukanović rekao kako nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita na Cetinju, već da to treba uraditi u nekom od drugih hramova, uz poruku da će tamo biti većinska Crna Gora i braniti dostojanstvo države.


- Ovakvim postupanjem predsednik je izvršio grubu povredu člana 14 Ustava Crne Gore, koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova. Takođe je prekoračio okvir nadležnosti predsednika propisane članom 95 Ustava Crne Gore - piše u inicijativi SNP-a.


- Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita na Cetinju i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povredio Ustav Crne Gore, između ostalog i u delu članova broj 6, 7, 8 i 14 - predočeno je u inicijativi.