22.09.2021.

19:08

Foto:

Planeta

OTIŠAO KAO TURISTA, PA "SVRATIO" U UN... Džaferović optužio LOKALNE ZEMLJE da rade na destabilizaciji i ŽELE DEO BiH!

Ne navodeći o kojim zemljama je reč, Komšić je rekao da se kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera traži diskriminacija na etničkoj osnovi kako bi se stvorila atmosfera za proces samoopredeljenja s ciljem disolucije ili raspada BiH i pripajanje delova njenih teritorija susednim zemljama.

Komšić je u svom obraćanju apelovao na institucije Ujedinjenih nacija da, kako je naveo, istraju na vrednostima zaštite ljudskih prava u svakom segmentu svojih aktivnosti.

Rekao je da u BiH jačaju etničke podele, da su vrednosti ljudskih prava poljuljane i primenjuju se selektivno, odnosno da se prema njima pristupa sa dvostrukim standardima.

Komšić takve tendencije smatra vrlo opasnim za očuvanje sistema zaštite ljudskih prava.

- Jačanje etničkih politika u mojoj zemlji, temeljenih na isključivosti i etno-šovinističkim tendencijama, uz porast verskih netrpeljivosti i urušavanje sekularizma u regionu Zapadnog Balkana izaziva veliku zabrinutost - rekao je Komšić.

"Kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera se traži se dodatna diskriminacija na etničkoj osnovi, kako bi unutar tih etničkih zajednica stvorili atmosferu za proces samo-opredeljenja, sa konačnim ciljem disolucije ili raspada Bosne i Hercegovine i pripajanje delova njenih teritorija susednim zemljama", naveo je i dodao:

- Bez ikakvih moralnih dilema, dodeljuju se priznanja i glorifikuju ratni zločinci, što smatram da je u direktnoj suprotnosti sa još jednom vrednošću Ujedinjenih nacija, a to je eliminacija nekažnjivosti ratnih zločina.

Upitao je da li takvi faktori, koji, kako kaže, negiraju takve presude, skrivajući počinioce genocida i ratnih zločina, mogu uopšte biti deo međunarodnog pravnog poretka.

Istovremeno se, kazao je, zloupotrebljavaju načela univerzalne jurisdikcije u političke svrhe, mimo propisanih procedura i sklopljenih međudržavnih sporazuma.

- Ako se univerzalna jurisdikcija koristi na selektivan i politički način, onda se time duboko ugrožavaju načela krivičnog prava i pravne sigurnosti, a time i ljudska prava, te potkopava poverenje u pravosudne mehanizme.

Komšić tvrdi i da iza svega stoje opasni ciljevi, koji svakodnevno proizvode destabilizaciju regona Zapadnog Balkana, uz nastojanje stvaranja etnički čistih teritorijalnih celina, usmerenih i prema teritoriji Bosne i Hercegovine.