29.09.2021.

09:29

Foto:

Planeta

SLIKA SVETOG SAVE NEĆE BITI POMERENA NI MILIMETRA! Direktorka kotorske Gimnazije kategorična u svojoj odluci

Stupić je to rekla povodom naloga crnogorske Uprave za inspekcijske poslove da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save, koja se nalazi u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, ili će u suprotnom preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

U nalazu Prosvetne inspekcije, između ostalog, stoji i da je jednim članom Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da direktor javne ustanove može biti razrešen ako dozvoli "politicko organizovanje i delovanje ili religijsko delovanje u ustanovi javnog obrazovanja", prenose podgoričke „Vijesti“.

Stupić je rekla da je u ponedeljak poštom stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, u kojem se navodi da ima rok od tri dana od uručenja zapisnika da ukloni sliku Svetog Save iz kabineta i da u roku od tri dana u pismenoj formi obavesti inspekciju o ishodu preduzetih mera.

Vijesti prenose da je juče, nakon što je stigao zapisnik, održana i sednica Nastavničkog veća i da je zauzet stav da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi, kako su naveli, tako nekome mogle da zasmetaju i slike NJegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

Stupić je navela da ni na nedavno održanoj sednici Saveta roditelja niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primedbu na versku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru.

- Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar - poručila je Stupić.

Ona je podsetila i da se ta slika, prema rečima jednog od bivših direktora Mirka Maslovara, nalazi u tom kabinetu 38 godina.