01.10.2021.

15:29

Foto: Zoran Sinko

Planeta

DODIK ODBRUSIO BAJDENOVOM IZASLANKU: J**E MI SE ZA SANKCIJE! /VIDEO/

„Želim da kažem da sam video jedno nekorektno postupanje američke ambasade u Sarajevu koja je dala saopštenje povodom mog razgovora s gospodinom Eskobarom. Ja nisam bio spreman da izađem u javnost sa detaljima tog razgovora, ali imajući u vidu da su oni odlučili da kažu samo ono što su oni rekli, a vezano je za pretnje nekim sankcijama“, kazao je Dodik na konferenciji za štampu, a zatim pokazao stenogram sa jučerašnjeg sastanka.

Eskobar: Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji maju korist od toga.

Dodik: J**e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom da razgovaraš nemoj mi pretiti.

Eskobar: To nije pretnja, ovo je činjenica.

Dodik: Šta god vi uradili, u redu to je vaša stvar, ali da se vratimo malo na ovu priču o retorici. To slušam već 20 godina, ovde pokušavate od nas da napravite poslušne ljude koji samo treba da pričaju ono što vama odogovara, a u suštini sve ovo što danas govorite, da je problem u BiH – to ste vi napravili, to su vaše pogrešne politike, nisu naše …“.

Informer

Gabrijel Eskobar

Dodik je danas kazao i da će ovu reč koristiti uvek prema onima koji misle da mogu da prete sankcijama.

Kako je navedeno na Tviter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Eskobar je juče Dodiku preneo stav SAD da su pretnje otcepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Dodik je na konferenciji za štampu rekao i da je uslov da se predstavnici Srba vrate u institucije BiH poništavanje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, kojom je nametnut Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

„Ako toga ne bude, mi se nećemo vratiti na odlučivanje. Moje i učešće naših predstavnika na nekim sastancima u Sarajevu apsolutno ne znače deblokadu. Jasno je rečeno da odlučivanje na nivou Predsedništva, Saveta ministara i Parlamentarne skupštine neće biti sve dok ta odluka ne bude povučena“, jasan je Dodik.