06.10.2021.

09:35

Foto: Tanjug/AP

Planeta

U LJUBLJANI KONJICA, SUZAVAC I VODENI TOPOVI NA DEMONSTRANTE! Haos na protestima protiv antikovid mera, privedene 22 osobe, 6 policajaca povređeno! /FOTO, VIDEO/

Policija je navela da su uhapšene i tri osobe zbog počinjenog krivičnog dela protiv javnog reda i mira, a među uhapšenima je i predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović jer je pružao otpor, prenosi TV Slovenija.

Policija je tokom protesta primenila prinudna sredstva, uglavnom suzavac i vodene topove, ali i patrone sa penom, konjicu i pse, kako bi rasterala demonstrante.

Zbog primene prinudnih sredstava za danas su zakazani novi protesti, a direktor uniformisane policije Danijel Lorbek rekao je da će prinudna sredstva primeniti i danas ako za to bude bilo potrebe.

Demonstranti traže okončanje takozvanog PVT-a, odnosno ‘preboleli, vakcinisani, testirani’ režima, posedovanja obaveznih koviid potvrda za bilo kakav ulazak u zatvoreni prostor. Ljudi moraju da dokažu da su potpuno vakcinisani ili da vrše veoma skupa testiranja na COVID-19. Vlasti su uvele su obavezne zdravstvene propusnice, koje su, između ostalog, potrebne i za odlazak na posao u svim državnim firmama. 

Informer

Prema policijskim podacima, protestovalo je oko 3.000 ljudi, a policija je zaustavila tridesetak autobusa sa demonstrantima koji su dolazili u Ljubljanu iz drugih slovenačkih gradova. 

Informer


Kako prenose slovenački mediji, učesnici protesta su ozbiljno prekršili javni red, bacajući razne predmete na vozila i policajce. Od 25 privedenih osoba, tri su zadržane, dve su zatražile lekarsku pomoć, a šest policajaca je lakše povređeno.
 

Informer