28.10.2021.

10:10

Foto: AP/Photo

Planeta

BAKIR IZETBEGOVIĆ OPET ZVECKA ORUŽJEM: Mi moramo biti spremni na novi rat!

 

- Ako ljudi hoće da žive, moraju biti spremni da umiru, ako hoće mir, moraju biti spremni na rat. To bi neizbežno prvo krenulo na Brčko, na entitetskim linijama, pa tamo gde su povratnici, jer bi doživeli verovatno neprijatnosti, pa bismo mi morali da ih štitimo, i njih, i državu, i Brčko - doslovce je rekao Izetbegović u emisiji "Rezime" na Federalnoj televiziji BiH, dodajući da je sukob neizbežan i da će se to dogoditi pre ili kasnije.

Opasno i bolesno

Ove bolesne izjave pokazuju da u Izetbegovićevoj glavi stanuje rat

Željka Cvijanović, predsednica RS

- Nama sledi obračun kad-tad, politički ili druge vrste, s onima koji misle da imaju pravo da dominiraju, poubijaju ljude, etnički očiste pola teritorije, prave aparthejd posle toga i jednog dana to politički otcepe - istakao je Izetbegović, direktno aludirajući na Republiku Srpsku.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, komentarišući ove pretnje, na drugoj strani kaže da su ideje Bakira Izetbegovića "ideološki bolesne".

- To su bolesne ideološke izjave koje pokazuju da u Izetbegovićevoj glavi, ali i drugim takvim glavama, stanuje rat i da bi bili u stanju ratovati da bi konačno došli do koncepta unitarizacije i dominacije. U tome ih je sprečio upravo Dejtonski sporazum. To što Izetbegović plaši međunarodnu javnost nekom "velikom Srbijom" jeftini je trik da se ne bi pričalo o pravljenju muslimanske države umotane u koncept neke tobože funkcionalne BiH, u kojoj bi multietničnost bila svedena na dekor za prikazivanje spoljnom svetu - upozorava Cvijanovićeva.

Moj ugao

DRAGAN LUKAČ, MINISTAR POLICIJE RS

Sadašnji političari ne smeju odvesti narod u novi rat i ne smeju tamo poslati mlade ljude, kao što su nekada moju generaciju poslali ne razmišljajući o posledicama. A posledica toga je to što smo imali na hiljade mrtvih, stotine hiljada raseljenih i danas još živimo loše.