30.10.2021.

15:58

Foto: Tanjug/HINA

Planeta

NOVI OBRAČUN U HRVATSKOM DRŽAVNOM VRHU!

Banožić je, prenosi zagrebački Jutarnji list, od Hranja zatražio da ponese ostavku, zbog toga što poslušao Milanovića i njemu zabranio da govori. Ministar je pritom kao jedan od ranijih "gresova admirala", naveo njegovu nameru da pošalje vojsku u BiH, ne preciziraju, međutim, kada se i zbog čega to dogodilo.

“Čak ste bez mog znanja i odobrenja nameravali da pošaljete vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbegli u poslednjem trenutku", rekao je Banožić.

Hranj je u martu 2020. postao načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske, a Milanović je juče ministru Banožiću zabranio da govori u Požegi.

Premijer Andrej Plenković je Milanovićevu zabranu obraćanja Banožiću nazvao "puzajućim državnim udarom" uveren da je tim potezom zapravo "osnažio položaj Banožića u vladi".

Banožić je nakon incidenta u kasarni u Požegi izjavio novinarima da je zatražio smenu admirala Hranja, a Milanović je na to reagovao porukom da je "Hranj samo sproveo naredbu koju mu je on dao, kao vrhovni komandant. Za Plenkovića je zabrana obraćanja ministru slučaj “bez presedana”.