03.11.2021.

18:50

Foto: Tanjug/Beta/Fotoilustracija

Planeta

RUSIJI SE NE SME DOZVOLITI UZ POMOĆ SRBIJE I RS UNIŠTI EVROPU! Nemci ne mogu prihvate pobedu Moskve u UN i propast Šmita! DODIK SLAVI, NEĆE DA PRIČA SA OKUPATOROM!

Dešavanjima u Njujorku bavio se Dojče Vele, a sagovornici ove agencije rezignirano konstatuju da je Zapad dobio brutalnu šamarčinu. Prenosimo neke od ocena nemačkih političara koji u opisu posla imaju ili su imali dešavanja na Balkanu.

Bodo Veber: Veto Rusije je mogao da se izbegne

I nemački politikolog i stručnjak za zapadni Balkan Bodo Veber kaže da je jasno da su stalne članice Saveta sigurnosti UN, SAD, Velika Britanija i Francuska, popustile pred "ucenom Rusije".

Informer

- Za odustajanje Moskve od stavljanja veta na nastavak vojne misije EUFOR-a, oni su pristali na izbacivanje svake reference na OHR i visokog predstavnika u standardnom tekstu rezolucije. Time nije oštećen mandat visokog predstavnika i OHR u pravnom smislu, ali je zato politička poruka koju šalju zapadni članovi poražavajuća i opasna, s obzirom na predstojeće izazove koje najavljuje Republika Srpska. Sve se to moglo lako izbeći odvraćanjem Moskve od veta planiranjem NATO misije kao zamene za EUFOR, ali za to u ključnim zapadnim prestonicama nije bilo političke volje - kaže Veber.

Švarc-Šiling bio da ućutka Dodika

Bivši Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling pozvao je još uoči sednice Saveta bezbednosti UN Zapad na odlučniju akciju kako bi se "spasao mir" u BiH i regiji.

On se obrušio na Rusiju i Srbiji uz konstataciju da Beograd i Moskva  žele da unište Evropu.

 - Ovo je pitanje spasavanja mira. Ono što morate da shvatite jeste da se Rusiji ne sme dozvoliti da preko Srbije i RS uništi Evropu, a to je sada u stvari na delu. I ova borba u BiH je borba za Evropu - rekao je Švarc-Šiling. 

On je popručio i da se "glasovima poput Dodikovih ne sme dozvoliti da postanu isuviše glasni.

DODIK NE PRETI, ZAJEDNIČKA VOJSKA I NIJE PO DEJTONU! Komandant Eufora general Placer ućutkao Sarajevo, OHR! ŠTA ĆE SADA BAKIR I...

Šef OHR u BiH Kristijan Šmit, koga ne priznaju Srpska i Banjaluka, u svom izveštaju SB UN upozorava da se "BiH suočava s najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom razdoblju".

- Uporni, ozbiljni izazovi temeljima Opšteg okvirnog sporazuma za mir od strane vlasti entiteta RS, na čelu s najvećom strankom u RS, Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koju vodi član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, već to, ako međunarodna zajednica ne bude odgovorila, može dovesti do poništenja samog mirovnog sporazuma - upozorio je Šmit.

Informer

On je, takođe, upozorio da bi povratak "izvornom Dejtonu" u režiji Milorada Dodika značio "vraćanje unatrag", čime bi se navodno poništili ključni reformski procesi u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa.

Dodik: Ako smo mi separatisti, on je okupator

Nakon što su objavljeni detalji Šmitovog izveštaja, lider RS Milorad Dodik je izjavio da "visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH", ali da nema ništa protiv toga da Savet bezbednosti UN produži mandat EUFOR-u u Bosni i Hercegovini.

KLJUČA U HRVATSKOJ, MILANOVIĆ MORA BITI OPOZVAN, ON JE PSIHIJATRIJSKI SLUČAJ?! Ministar odbrane RH tvrdi da je i Brisel šokiran ponašanjem predsednika "lijepe njihove"!

- Mislim da visokog predstavnika nema i neće ga ni biti. Sve ono što bi on donosio i pretnje da bi koristio bonska ovlašćenja - neka koristi. To nema nikakvog značaja u Republici Srpskoj. Ako smo mi separatisti, on je okupator -, rekao je Dodik.

Informer

Članice Saveta bezbednosti UN dobile su Šmitov izveštaj u pisanoj formi i o njemu će raspravljati u sredu (3.11.). Novinar Erol Avdović kaže da je taj izveštaj već od petka (29.10.) zvanični dokument Ujedinjenih nacija.