05.11.2021.

13:33

Foto: AP PHOTO

Planeta

APOKALIPTIČNE SCENE U SARAJEVU! Potopljeni automobili, teška mašinerija na ulicama, Miljacka preti da se izlije... /FOTO/

Kao i u Beogradu, u prestonici ove susedne zemlje kiša je padala satima i potopila pola grada. U Kantonu Sarajevo, nakon višesatnih obilnih padavina i grmljavine, glavne saobraćajnice su pod vodom, a Miljacka preti da se izlije. U jednom delu dana ceo grad ostao je bez struje!

Probleme su prvo napravile reke Željeznica i Tilava, pa se velika količina vode izlila u dvorišta u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir i Donji Kotorac. Upravo su ta naselja prva ostala bez struje.

Zbog viskog nivoa vode na ulicama trolejbuski saobraćaj prema Dobrinji je obustavljen.

Fotografije poplavljenog Sarajeva izgledaju neverovatno.

Zbog poplava i klizišta obustava saobraćaja

Veći deo BiH zahvatilo je jako nevreme, a zbog izlivanja vode na put i klizišta obustavljen je saobraćaj na deonici Trnovo - Sarajevo - Foča.

Saobraćaj je obustavljen i na deonici regionalnog puta Konjic -Boračko jezero, prenosi Klix.

Saobraćaj je usporen i otežan i na širem području Sarajeva.

Vozači su upozoreni na mestimično jake udare vetra i na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na puteve, kao i na povećanu opasnost od odrona.

Da li Srbiji preti sličan scenario?

Naš Republički hidrometeorološki zavod izdao je juče saopštenje da se obilne padavine očekuju i u Srbiji.

Kako su naveli na svom sajtu u severnim, zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima očekuju se obilne padavine od 30 do 50 mm za 24 sata, a u oblasti centralnog i južnog Banata, Beograda, jugozapadne i zapadne Srbije lokalno i više.

- Na području Beograda noćas, ujutro i pre podne očekuju se obilne padavine oko 30 mm za 12 sati, u pojedinim delovima grada i više. Na slivovima Jadra, Ljuboviđe, Drine, Lima, Кolubare, Uba, Tamnave i Ljiga sa pritokama vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od 05. do 07. novembra sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima i pojavom lokalnih izlivanja na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, kao i na području Srema, Beograda i Banata - navodi se na sajtu RHMZ.