Autor: Informer.rs

10.11.2021.

15:19

Foto:

Planeta

DRAMA U SEVERNOJ MAKEDONIJI! Zbog energetske krize naručili 130.000 tona uglja

Ugalj će se nabavljati sa Kosova i Metohije, odakle će stizati 50 kamiona dnevno, kao i od domaće firme iz Berova. Najavljeno je potpisivanje ugovora o kupovini dodatnih 200 hiljada tona uglja iz KiM.

Vlada Severne Makedonije proglasila je u utorak 30-dnevnu energetsku krizu. Kako je saopštio ministar ekonomije Krešnik Bekteši, odluka doneta je nakon što je Komisija za procenu energetskog sektora konstatovala da postoji rizik od nedostatka struje, kao i rizik za stabilnost energetskog sektora.

Agencija MIA je prenela da odluka vlade ne znači i restriktivne mere po stanovništvo, ali da se pretpostavlja da će od januara cena struje poskupeti za osam do devet procenata.

Opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE objavila je danas da najveći energetski kapacitet Rudarsko-energetski kompleks (REK) Bitolj "usred energetske krize radi sa pola bloka od ukupno tri", da "uglja ima za samo dva dana, dok je kapacitet veštačkih jezera sveden na nivo da zadovolji samo jedan dan proizvodnje električne energije".