16.11.2021.

17:11

Foto:

Planeta

NA STOTINE DOKAZA O ODSECANJU SRPSKIH GLAVA! Galijašević o zločinima Trećeg korpusa i Majmuljinu!

Članovi Odbora za boračka pitanja Republičke stranke Srpske saopštili su da poseduju 232 zvanična dokumenta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH koji dokazuju krivicu ne samo tog korpusa, već i njihovog komandanta, dok Galijašević kaže da postoji najmanje 10 puta više dokaza.

- Više od 3.600 raznih dokaza je predočeno u Haškom tribunalu na suđenju generalu Rasimu Deliću. Reč je o više od hiljadu video - materijala, na stotine transkripata presretnutih razgovora, više desetina ratnih dnevnika svih ratnih komandanata jedinica Treće armije, na hiljade stranica iskaza svjedoka - rekao je Galijašević.

On je ukazao da se još u Haškom tribunalu počelo sa prekrajanjem istine jer su brojna dokumenta na suđenju izostavljana, poput transkripta razgovora između Mahmuljina i Alije Izetbegovića neposredno posle zarobljavanja 55 pripadnika Vojske RS.

Galijašević je naglasio da nikoga u Hagu, a očigledno još manje u Sudu BiH nije zanimalo zbog čega Mahmuljin prva 24 časa od zarobljavanja srpskih vojnika o tome nije obavestio pretpostavljene već jedino Izetbegovića, a taj razgovor je uklonjen.

- Svi ti dokazi, predočeni u Hagu 2012. godine, prebačeni su i Tužilaštvu BiH i taj predmet je formiran pod pravnom kvalifikacijom ratni zločin i genocid, ali se, za samo četiri godine, ta pravna kvalifikacija izgubila. Tužilaštvo je redukovalo i mnoge druge dokaze, isključivo na štetu istine i pravde, naveo je Galijašević za Srnu.

On je dodao da je najveći apsurd u tome što su i ponuđeni dokazi bili sasvim dovoljni da Mahmuljin bude osuđen na višedecenijsku robiju, a opet je dobio samo 10 godina zatvora.

-Pljačkaši banaka bi dobili veću kaznu od one koju mu je propisana, mada je u sudskim spisima nepobitno utvrđeno da je komandovao odredom “El mudžahedin” i da je najmanje desetak zarobljenih srpskih vojnika ritualno ubijeno uz odsecanje glava, napomenuo je Galijašević.

Sredinom i krajem 1995. takozvana Armija BiH je na području Vozuće sprovela operacije "Farz 95" i "Uragan 95" koje su dovele do najmasovnijih ritualnih klanja u istoriji ratovanja.

Mudžahedini su ritualno odrubili glave 192 vojnika i civila, te sakrili grobnice ubijenih širom Ozrena. Nakon što su mudžahedini uz podršku NATO avijacije osvojili kotu "Paljenik", jedinice Drugog i Trećeg korpusa su do temelja spalile 66 sela, uništile više od 5.000 kuća, 12 crkava i manastira. Protjerano je više od 22.000 civila i ubijeno 465 vojnika.

Galijašević je naveo da se u predmetu protiv Mahmuljina kao okrivljeni nisu našli ne samo pripadnici odreda "El mudžahedin", već je izostavljen i "majski masakr".

- Reč je o akciji Zeničkog korpusa i mudžahedina nad 56 pripadnika Prnjavorske lake brigade. U dve ofanzive nestalo je 113 boraca, a za njih 15 se i dalje traga. Većina ekshumiranih bili su mučeni i unakaženi. Pronađeni su žicom vezanih nogu, bez glava ili bez drugih delova tela. U optužnici nema ni ubistva 25 zarobljenih Hrvata u selima Maline i Bikoši, kao ni ubistva četiri Srbina u Mehurićima - podsetio je Galijašević.