25.11.2021.

13:42

Foto:

Planeta

"SRBIMA NEĆE POMOĆI NI RUSKI S-400!" Hrvatski stručnjak pljuje srpske migove, a javio se i Plenković - toliko zlobe samo jer Srbija ima najmodernije naoružanje u regionu...

"Kupovina aviona za nas je gejmčejndžer. Cela vojska imaće na raspolaganju avione kakve niko nema od juga Nemačke pa do Grčke. Možemo biti izvoznici bezbednosti i odvratiti sve pretnje", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković posle potpisivanja ugovora o kupovini francuskih "rafala".

Akrap je rekao da je bio za to da se nabavi 'F-16 barak' s obzirom na to da zna kakve su njegove mogućnosti i karakteristike.

"rvi konkurs je bio izuzetno transparentan, možda i previše transparentan jer se u svakom trenutku znalo sve. Postoji javna nabava, zna se koliki je proračun, odnosno koliko možemo da izdvojimo novca i koje su karakteristike, što je definisala struka, a ne javnost. Skupile su se 'pametne glave' u Ministarstvu odbrane i rekle da treba to i to, te su politika i struka odlučili", rekao je Akrap.

Na pitanje da li se "rafalima" menja ravnoteža snaga na Balkanu, odnosno u jugoistočnoj Evropi, Akrap je rekao kako to povećava manevarske i strateške sposobnosti Hrvatske.

"Kad govorite o području Zapadnog Balkana s kojim graničimo, tu su primetne dve različite strategije. Hrvatska oprema oružane snage ne zato da bi odgovorila na nekoga i ne reaguje na naoružavanje neke druge strane. Mi se opremamo da nastavimo tradiciju iz Domovinskog rata, da budemo savestan, odgovoran i ozbiljan partner i saveznik", istakao je Akrap.

"To što Srbija kupuje i reaguje na nas, to je njihov problem. Rafale kupujemo za sebe kao odgovorna članica EU-a i NATO-a. To što Srbija govori da će kupiti S-400 to su priče za srpsku javnost. Turska je kupila sistem S-400, sistem je vrlo blizak sistemu koji imaju Rusi. Srbija nema tog novca da plati sistem, a i da ima ne bi dobila niti približnu mogućnost tog sistema, rekao je Akrap i dodao kako su MIG-ovi 29 koje je nabavila Srbija u poređenju sa "rafalima" koje us oni kupili kupujemo nebo i zemlja u korist "rafala."