02.12.2021.

20:26

Foto: Reuters

Planeta

SRBIJO, ČUVAJ SE! ON MOŽDA IZGLEDA KAO POŠTAR PRED PENZIJU, ALI JE "BRUTALAN EGZEKUTOR"! On je Stjuart Pič, specijalac Londona za Balkan!

U saopštenju Ambasade Velike Britanije u BiH se precizira da će Pič preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao sa mesta predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO, funkcije koju je obavljao od 2018. godine.
       
Kao specijalni izaslanik premijera, Pič će sarađivati sa liderima Balkana i drugima širom regiona, kao i sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, navodi se u saopštenju.
       
- Rad specijalnog izaslanika će uključivati i promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica - istakla je britanska Ambasada u BiH.
       
Posebno je ukazala da će aktivnosti Piča u BiH podržati rad Kristijana Šmita, koji, kako je navedeno, i dalje ima punu podršku Velike Britanije.
       
Pič će sa britanskim partnerima raditi i na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo EU.
       
Zajedno sa međunarodnim partnerima, Velika Britanija radi na rešavanju svih pretnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u BiH tokom poslednjih 26 godina - navedeno je u saopštenju.           
       
Ser Stjuart Pič je glavni maršal vazduhoplovstva i uopšte neće biti britanska praćka za gađanje vrabaca po Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.

Informer

Bio je šef zajedničkih operacija u Stalnom  zajedničkom štabu. To je štab sa tri službe odakle se planiraju i kontrolišu sve prekomorske vojne operacije, sa sedištem u Londonu.
       
Na toj poziciji je bio od marta 2009. do decembra 2011. godine, kada je komandovao svim elementima snaga Ujedinjenog Kraljevstva u podrškom operacijama NATO-a u Avganistanu, Iraku i Libiji.
       
Potom je bio prvi komandant Komande združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, od decembra 2011. do aprila 2013.